Iako je Božić upravo prošao, sigurni smo da još nije kasno za pripremu ove kućice od čokolade po receptu Nataše Pralice s bloga Natašine slastice/Kolači.biz – ukoliko u izradu uključite i djecu, sama će se priprema pretvoriti u pravu obiteljsku zabavu.
Potrebno
- kalup za kućicu
- čokolada bijela
- čokolada tamna
- podloga na kojoj će se kućica montirati
- tuljci od masnog papira
- šećer u prahu
- sito za prosijavanje šećera u prahu
- kist
- čaša koja će pridržati prvu stranicu
- vata za dojam dima iz dimnjaka
Priprema
Bijelu i tamnu čokoladu istopite u mikrovalnoj ili na pari. Ukoliko nemate čokolade u kapljicama, onda prije topljenja čokolade nasjeckajte kako bi se brže istopile.
Na kalupu prvo bijelom čokoladom iscrtajte konture prozora i vrata. Učinite to pomoću tuljca od masnog papira. Stavite kalup u hladnjak da se stegne.
Zatim tamnom čokoladom popunite sve praznine u kalupu isto pomoću tuljca, tako će vam biti urednije. Stavite kalup u hladnjak da se čokolada stegne.
Nakon što izvadite stegnutu čokoladu iz kalupa, ponovite postupak još jednom.
Kada imate gotove dijelove oba krova iscrtajte bijelom čokoladom po udubinama. Konture na borićima i dječici također iscrtajte bijelom čokoladom. Ostavite u hladnjaku da se čokolada stegne.
Nastavite sastavljati kućicu tako da na donji dio stranica nanesete bijelu čokoladu, a na bočne dijelove nanesite tamnu čokoladu. Tako pomoću čokolade spajajte kućicu. Za prvu stranicu bit će vam potrebna čaša koja će spriječiti da stranica padne, kasnije ju možete skloniti.
Nakon bočnih strana zalijepite krov, a potom i dimnjak.
Prije postavljanja dimnjaka po sredini na spoj krovova nanesite bijelu čokoladu, kao snijeg. Donje dijelove stranica dimnjaka također lijepite bijelom čokoladom, a bočne tamnom. Na kraju oko dimnjaka nanesite bijelu čokoladu, kao snijeg i na površinu krova. Nakon što se čokolada stegne u dimnjak postavite vatu koja će dati efekt dima.
Oko kućice po tanjuru za posluživanje nanesite bijelu čokoladu koja će dati efekt snijega, ali pripazite da čokolada nije jako tekuća, jer će se sasvim izravnati, a u cilju nam je da dobijemo neravnine. Na dio gdje su vrata od kućice ostavite mjesta za stazu.
Nakon što se čokolada lagano počne stezati postavite dječicu i boriće oko kućice.
Četkicom po stazi premažite bijelu čokoladu.
Na kraju po krovu kućice posipajte šećer u prahu za efekt snijega, možete malo i oko kućice.
Fotografije: Natašine slastice/Kolači.biz
[print_link]