Vratile su nam se Lily i Inga s bloga Feeding Art i to na najbolji mogući način – receptom za kućicu od medenjaka koja svakom domu daje posebno blagdansko ozračje.
Sastojci
Tijesto
- 735 g glatkog brašna
- 4 g sode bikarbone
- 8 g đumbira u prahu
- 170 g maslaca
- 40 g vode
- 355 g smeđeg šećera
- 240 g meda
- 100 g jaja (2 kom. veličine M)
Glazura od škrobnog brašna
- 15 g šećera
- 5 g škrobnog brašna
- 125 g vode
Snijeg od bjelanjaka
- 60 g bjelanjka
- oko 250 g šećera u prahu
Priprema
Brašno, sodu bikarbonu i đumbir u prahu staviti u posudu za miješanje. Med, šećer i jaja zagrijati pod stalnim miješanjem do 40°C. Ako su ostali jos neotopljeni komadići šečera kratko blenderom otopiti te usuti u posudu s mješavinom brašna. Sve to zajedno mikserom (nastavci za dizano i prhko tijesto) umijesiti i postepeno dodati omekšani maslac. Kad je tijesto postalo glatko izvaditi iz posude i na radnoj plohi s malo brašna još jednom premjesiti. Tijesto podijeliti u komade, umotati u foliju i ostaviti u hladnjaku najmanje sat vremena.
Najbolje je da se tijesto napravi dan prije te prije nego se počne obrađivati ostaviti na sobnoj temperaturi oko 1/2 sata.
Razviti tijesto debljine oko 4 mm, pripremiti od papira ili kartona šablone za kućicu po želji te izrezati od tijesta dijelove kućice.
Peći na 180°C cca 15-17 minuta. Još vruće dijelove kućice premazati glazurom od škrobnog brašna (širokim kistom ili četkicom).
Ostaviti dijelove kućice da se dobro ohlade prije nego se počne s ljepljenjem i dekoriranjem. Dijelovi se mogu lijepiti ili otopljenom čokoladom ili izrađenim bjelanjcima koji se koriste i za dekoraciju.
Glazura od škrobnog brašna
Za glazuru sve sastojke pomiješati i samo kratko u loncu prokuhati. Tako vruće koristiti za premazivanje tijesta.
Snijeg od bjelanjaka
Sastojke pjenasto izmiksati te dodati toliko šećera u prahu dok smjesa ne postane čvrsta da se kućica može slastičarskom vrećicom i okruglim nastavkom lijepo dekorirati.
Fotografije: Feeding Art
[print_link]