Prošle smo vam godine donijeli zanimljivu priču o medenjacima i tradiciji izrade kućice od medenjaka koja je osobito prisutna u Njemačkoj, a danas vam donosimo recept za kućicu od medenjaka koji smo pronašli na blogu Just Cake the Cupcake kod naše Tihane Koprek.
Sastojci
Medenjaci
- 500 g glatkog brašna
- 150 g šećera
- 2 jaja
- 150 g maslaca
- 100 g tekućeg meda
- 1 paketić vanilin šećera
- malo soli
- 1 prašak za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- miks za kolače – po želji (cimet, đumbir, muškatni oraščić, klinčić)
Royal icing
- 500 g šećera u prahu
- 3 bjelanjka
Priprema
Medenjaci
Pomiješajte sve suhe sastojke. Rastopite maslac i dodajte u to jaja, šećer i med. Spojite suhe i mokre sastojke te umijesite tijesto. Omotajte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na oko 30 minuta. Isprintajte predložak i izrežite sve stranice. Trebat će vam dvije za stranice, dvije za prednji i zadnji dio kuće i dvije za krov. Ukoliko želite možete izrezati i template za dimnjak, ja sam ga izostavila. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto i režite po predlošcima. Kad ste sve izrezali, staviti u zamrzivač da se tijesto zamrzne. Upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Pecite oko 10 minuta i pustite da se ohladi na limu za pečenje. Pustite da se hladi preko noći da se “stvrdne” pa da možete početi s konstrukcijom.
Royal icing
U mikser stavite šećer u prahu i bjelanjke. Miksajte na najnižoj brzini dok se malo ne spoje pa na najjačoj brzini oko 7-10 minuta dok ne postane sjajno ljepljivo. Tada je savršeno za lijepljenje medenjaka.
Konstrukcija kućice
Ja sam radila ukupno 3 dana, ali samo zato jer sam cijeli dan bila na poslu pa sam mogla samo navečer.
Prvo ukrasite sve stranice. Ja sam radila tako da sam stavila royal icing u vrećicu za ukrašavanje i prvo odrezala malu rupicu i ukrasila krov, pa onda stranice. Pustila sam preko noći da se royal icing posuši. Tako mi je bilo lakše kasnije složiti cijelu kućicu.
Idealno bi bilo da se radi dva dana. Kako možete vidjeti u videu s bloga gdje sam uzela predložak lijepite prvo jednu prednju pa jednu sa strane, i podložite nečim kao npr. visokom časom. Nakon toga krenete na drugu stranu i zadnju stranu kućice. Tako ostavite preko noći da se stranice posuše.
Sljedeći dan lijepite krov. To radite tako da kad stavite krov na konstrukciju podložite s nečim da krov stoji i zalijepi se. Isto ostavite preko noći da se suši.
Zadnji dan je došlo vrijeme za uljepšavanje. Ostatkom royal icinga premažite sve spojeve da izgleda kao da je napadao snijeg.
Imate potpunu slobodu oko ukrašavanja. Što se tiče prezentacije, možete staviti na tanjur ili neku podlogu. Ja sam stavila na veći tanjur, unutra male lampice na baterije i smjestila ju ispod bora. Vi možete kao ukras na božićnom stolu.
Okolo sam stavila nekoliko malih borova, i cimet koji sam zavezala vrpcom da izgleda kao debla.
Sve sam posipala šećerom u prahu da izgleda kao da je snijeg napadao.
Fotografije: Just Cake the Cupcake
[print_link]