Za prvi radni dan u srpnju biramo kuglof od banane s preljevom od čokolade čiji nam je recept poslala Ana Zelić s bloga Ana’s Baking Chronicles.
Sastojci
Biskvit
- 1 jaje (L)
- 1 velika zrela banana – cca 120 g
- 160 g šećera
- 180 g brašna
- 1 ½ žličica praška za pecivo
- ¼ žličice cimeta
- ¼ žličice ekstrakta vanilije
- 150 g kiselog vrhnja
- 85 g omekšalog maslaca
- prstohvat soli
Čokoladni preljev
- 75 g čokolade (min 55%)
- 75 g vrhnja za šlag
I još
- svježe maline
Priprema
Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C (175-180°C ako koristite klasičnu pećnicu). Namastite kalup za kuglof promjera 17 cm.
U jednu zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo, sol i cimet. Dodajte šećer i sve zajedno pomiješajte. Stavite sa strane.
Pjenjačom pomiješajte zgnječenu bananu i jaje te im dodajte kiselo vrhnje s ekstraktom vanilije. To su mokri sastojci.
U zdjelu sa suhim sastojcima dodajte omekšali maslac i miksajte dok se sve ne sjedini i ne bude mrvičaste teksture, poput pijeska.
Dodajte mokre sastojke i miksajte dok se sve ne sjedini. Nemojte previše miksati da biskvit ne bude žilav.
Ulijte smjesu u namašćen kalup i pecite 25-30 minuta, odnosno dok čačkalica koju ubodete ne izađe s par vlažnih mrvica.
Kad je pečeno, izvadite na rešetku i pustite da se hladi u kalupu oko 15 minuta. Nakon toga pažljivo iskrenite na rešetku i pustite da se ohladi do kraja.
Za čokoladni preljev zagrijte vrhnje za šlag tik do vrenja – ne smije prokuhati – i prelijte preko sitno nasjeckane čokolade. Ostavite 1-2 min pa promiješajte špatulom ili pjenjačom dok se postane glatko.
Prelijte ganache preko ohlađenog kuglofa te po vrhu posložite svježe maline.
Napomena
Vrlo je važno da su svi sastojci sobne temperature.
Fotografije: Ana’s Baking Chronicles
[print_link]