Na blogu Tirkizna autorice Ane Raguž našli smo idealnu slasticu za ove, nešto hladnije ljetne dane – kuglof s borovnicama.
Sastojci
- 250 g svježih borovnica
- 320 g brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 150 g šećera
- prstohvat soli
- 180 ml grčkog jogurta
- korica jednog limuna
- 120 ml suncokretovog ulja
- 3 jaja
Preljev
- 100 g šećera u prahu
- nekoliko kapi limunovog soka
- oko 20 borovnica
Priprema
Operite i osušite borovnice od vode. Dodajte im brašno s praškom za pecivo, šećerom i prstohvatom soli. Sve lagano pomiješajte, pazeći da ne oštetite borovnice. Ne želimo ljubičasto tijesto.
U drugoj posudi miksajte jogurt s limunovom koricom, uljem i jajima. Neka sve postane fina, homogena smjesa. Sada spojite obje smjese, opet pazeći na borovnice.
Pripremite kalup za kuglof. Namastite ga dobro maslacem i pospite brašnom. Ulijte smjesu u kalup.
Upalite i ugrijte pećnicu na 180°C. Pecite kuglof 50 minuta na 180°C. Ohladite. Na vrh kalupa stavite tanjur za posluživanje i lagano preokrenite kuglof na tanjur.
Preljev
Dodajte nekoliko kapi limunovog soka i šećer u prahu, a borovnicama istisnite sok kroz cijedilo. Dobit ćete finu ružičastu boju. Preljev premažite preko ohlađenog kuglofa. Divan je, uživajte!
Fotografija: Tirkizna