Jesen nam sa sobom donosi i bundeve koje sve češće nalaze svoje mjesto u slatkim receptima – poput ovog za kuglof od bundeve i čokolade koji je s nama podijelila Ema Žderić s Youtube kanala Emm Tasty.
Sastojci
Kuglof
- 2 jaja
- 330 g šećera
- 115 ml ulja
- 80 ml mlijeka
- 250 g brašna
- 1 žličica cimeta
- prstohvat anisa
- 1 žličica praška za pecivo
- 230 g pirea od bundeve
Čokoladna glazura
- 100 g čokolade za kuhanje
- prstohvat soli
- 20 g maslaca
- mlijeko (po želji, ovisno o tomu kakvu gustoću želite)
I još
- listići badema ili nasjeckani bademi za dekoraciju
Priprema
Kuglof
Pećnicu zagrijte na 180°C.
Miješajte jaja i šećer dok ne dobijete gustu pjenastu smjesu. Dodajte ulje i mlijeko te ponovno sve dobro pomiješajte, a zatim dodajte suhe sastojke. Kada dobijete kompaktnu smjesu, dodajte pire od bundeve.
Kalup dimenzija 22×11,5 cm nauljite i pobrašnite. Izlijte pripremljenu smjesu i pecite 45-55 minuta (provjerite čačkalicom).
Kada ste izvadili kuglof iz pećnice, ostavite da se potpuno ohladi u kalupu kako bi izbjegli ljepljenje. Nakon što se kuglof ohladio, prebacite ga na rešetku i ako je potrebno poravnajte donji dio kako bi kuglof bio ravan.
Čokoladna glazura
Rastopite čokoladu za kuhanje, prstohvat soli, maslac i mlijeko na pari i prelijte preko kuglofa. Ostavite desetak minuta da se čokolada ohladi i pospite kuglof listićima badema ili nasjeckanim bademima.
Ovaj kuglof je danima izrazito sočan upravo zbog pirea od bundeve koji ne samo da mu daje divan okus nego i miris i boju.
Fotografija: Ema Žderić