Postoje neke kombinacije koje su igra na sigurno – u njih svakako ulazi kombinacija limuna i borovnica koju dokazano puno vas voli. Danas su ih u kuglofu spoijile Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art.
Sastojci
Kuglof
(za kalup za kuglof ᴓ 22 cm)
- 200 g borovnica
- 250 g mekog maslaca
- 180 g šećera
- prstohvat soli
- 4 jaja (M)
- 200 g kiselog vrhnja
- unutrašnjost jedne mahune vanilije
- korica i sok jednog bio-limuna
- 350 g glatkog brašna
- ½ paketića praška za pecivo
Preljev
- 150 g šećera u prahu
- ca. 3-4 velike žlice soka od limuna
I još
- maslac, malo brašna ili krušnih mrvica za kalup
- 1 velika žlica borovnica za dekoraciju
Priprema
Kuglof
Oprati 200 g borovnica i kuhinjskim obrusom posušiti. Maslac, šećer i sol kremasto izmiksati. Umutiti jedno po jedno jaje. Umiješati kiselo vrhnje, unutrašnjost vanilije, koricu i sok od limuna. Na kraju pomiješati brašno s praškom za pecivo i prosijati te kratko umiksati u prethodno pripremljeno tijesto. Borovnice pažljivo pjenjačom ili špatulom umiješati u tijesto.
Pećnicu zagrijati na 180°C. Kalup za pečenje premazati maslacem i posuti brašnom ili krušnim mrvicama. Tijesto izliti u kalup i poravnati. Peći ca. 1 sat (provjeriti drvenim štapićem je li pečen). Ostaviti oko 15 minuta u kalupu da se hladi, potom na kuhinjskoj žici da se potpuno ohladi.
Preljev
Pomiješati šećer u prahu s limunovim sokom i miješati žlicom dok ne dobijete glatku masu. Raspodijeliti po kolaču. Ukrasiti borovnicama. Ostaviti da se preljev stisne.
Fotografija: Feeding Art