Za slatko nedjeljno popodne donosimo vam recept za kuglof od Nutelle koji smo pronašli na blogu My kitchen in the rockies i malo ga prilagodili vlastitim željama.
Sastojci
- 170 g maslaca (sobne temperature)
- 300 g šećera
- 4 jaja
- 1 ½ žličice ekstrakta vanilije
- 340 g jogurta
- 360 g glatkog brašna
- 1 ½ žličice praška za pecivo
- 1 ½ žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 220 g Nutelle
I još
- Nutella i malo ulja / šećer u prahu
Priprema
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva s ventilatorom.
U jednoj posudi pripremite prosijano brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
Maslac sobne temperature i šećer miješajte dok ne dobijete svjetlu smjesu (nekoliko minuta). Zatim dodajte jedno po jedno jaje. Između svakog dodavanja dobro izmiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. U to dodajte aromu vanilije te jogurt i sve dobro izmiješajte.
Prosijane suhe sastopjke polagano dodajte prethodnoj smjesi uz stalno miješanje špatulom ili pjenjačom. Miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
U mikrovalnoj pećnici na niskoj temperaturi otopite Nutellu.
Kalup za kuglof poprskajte uljem u spreju ili namažite maslacem i pospite brašnom pa ulijte jednu trećinu smjese za biskvit. Na to zatim rasporedite jedan dio rastopljene Nutelle. Zatim ponovite taj postupk te na kraju ulijte preostali dio smjese za biskvit.
Pecite u zagrijanoj pećnici oko 40-50 minuta odnosno dok vam čačkalica kojom provjeravate je li kuglof pečen ne bude sasvim suha.
Gotovi kuglof ostavite nekoliko minuta u kalupu, a zatim tankom špatulom ili nožem prođite stjenke kalup i samu sredinu pa kuglof nježno prebacite na kalup za serviranje i pustite da se ohladi do kraja.
Dekoracija
U mirkovalnoj rastopite dvije žlice Nutelle pa im dodajte malo ulja i sve dobro promiješajte, a zatim po želji prelijte preko ohlađenog kuglofa.
Umjesto toga, kuglof možete posuti šećerom u prahu ili ostaviti bez dodatne dekoracije.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]