Sezona je bundeva i prava je šteta ne iskoristiti ih za pripremu neodoljivih slastica. Baš takvu, pravu jesensku slasticu – kuglof s bundevom – danas nam je pripremila Alica Bjeli Duduković.
Sastojci
Punjenje
- 300 g muškatne tikve (bundeve) narezane na kockice 0,5 x 0,5 cm
- 40 ml ruma
- ½ žličice cimeta
- 3 klinčića
- 1 zvjezdasti anis
- 1 mahuna vanilije
Kuglof
- 5 jaja (M veličine)
- 180 g šećera
- 150 g jogurta
- 150 g maslaca
- 150 g glatkog brašna
- 150 g oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
I još
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
Punjenje
Muškatnu tikvu (bundevu) operite i prerežite na pola. Odstranite sjemenke te jednu polovicu narežite na kockice da dobijete potrebnu količinu.
Kockice stavite u tavu, prelijte ih rumom i ostavite da krčkaju poklopljene pa pripremite začine. Dodajte cimet, klinčiće, anis i sjemenke vanilije (mahunu prerežite po dužini te oštrim nožem postružite sjemenke). Neka kockice bundeve krčkaju 5 – 10 minuta. Izvadite anis za 2 minute jer je intenzivan. Tekućina bi trebala ispariti, a kockice bi trebale biti mekane, ali ne kašaste. Ohladite.
Kuglof
Zagrijte pećnicu na 190°C.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke spremite u hladnjak.
Mutite žumanjke sa šećerom da dobijete pjenastu smjesu, dodajte jogurt i maslac te mutite dok smjesa ne postane ujednačena. Prosijte obje vrste brašna i prašak za pecivo. Dodajte ih u tijesto i dobro umutite.
Umutite čvrsti snijeg od bjelanjaka te ga špatulom polako i lagano umiješajte u tijesto..
Na kraju umiješajte ohlađene kockice bundeve. Pazite da izvadite klinčiće.
Ulijte tijesto u silikonski kalup za kuglof i pecite oko 60 minuta na temperaturi od 190°C. Provjerite čačkalicom je li biskvit pečen. Ako je potrebno nakon 30 minuta pokrijte kuglof aluminijskom folijom da ne izgori.
Ostavite kolač da se ohladi u kalupu oko 15 minuta, izvadite ga na tanjur i pustite da se potpuno ohladi.
Pospite šećerom u prahu. Poslužite uz omiljeni napitak.
Fotografije: Alica Bjeli Duduković