Već smo vam više puta otkrili našu veliku ljubav prema kuglofima, naročito onim čokoladnima pa vam stoga danas donosimo recept za još jedan kuglof kao stvoren za uživanje u prvoj jesenskoj nedjelji.
Sastojci
Kuglof
- 5 jaja
- 150 g šećera
- nekoliko kapljica arome vanilije
- pola čašice likera od kave
- 100 ml suncokretovog ulja
- 180 g glatkog brašna
- 20 g kakaa
- 1 vrećica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 70 g čokoladnih kapljica
Glazura
- 150 g čokolade
- 2 žlice ulja
I još
- 50 g preprženih lješnjaka
Priprema
Kuglof
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva s ventilatorom.
Cijela jaja mikserom miješajte sa šećerom oko 15 minuta dok ne dobijete pjenastu, svjetlu, čvrstu smjesu. U nju dodajte ekstrakt vanilije, a zatim i liker od kave. Polako i dalje miješajući mikserom, dodajte suncokretovo ulje.
U dobivenu smjesu, malo po malo, ručno miješajući dodajte prosijanu smjesu brašna, kakaa i praška za pecivo, a zatim i prstohvat soli.
U ovu smjesu zatim dodajte čokoladne kapljice i sve dobro ručno izmiješajte.
Veliki kalup za kuglof premažite maslacem i pospite brašnom (ili kakaom) pa ulijte pripremljenu smjesu. Kuglof pecite u zagrijanoj pećnici 30 – 40 minuta (ovisno o jačini vaše pećnice).
Gotovi kuglof izvadite iz pećnice, ostavite ga desetak minuta u kalupu, a zatim ga pažljivo odvojite od rubova kalupa i prebacite na tanjur za posluživanje.
Glazura
U mikrovalnoj ili na pari otopite čokoladu uz dodavanje dvije žlice ulja. Kada dobijete sjajnu glazuru, prelijte je preko ohlađenog kuglofa.
Dekoracija
Čim ste prelili kuglof glazurom, pospite ga preprženim, samljevenim bademima.
Kuglof čuvajte na sobnoj temperaturi te ga po želji servirajte uz kuglicu sladoleda od vanilije ili uz šlag.
Napomena
Ukoliko nemate liker od kave, slobodno ga izostavite – kuglof će biti ukusan i bez dodavanja ovog likera.
Ukoliko nemate čokolade kapljice, narežite oko 70 g čokoladne na komadiće pa njih ubacite umjesto čokoladnih kapljica.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]