U svečano blagdansko ozračje uvodi nas Marina Obradović svojim receptom za kuglof s crnim vinom.
Sastojci
Kuglof
- 250 g maslaca
- 250 g šećera
- 4 jaja
- 1 žličica cimeta
- 2 žličice arome vanilije
- 50 g kakaa
- 250 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 150 ml crnog vina
Preljev
- 50 ml crnog vina
- 120 g šećera u prahu
I još (za dekoraciju)
- bijela čokolada
- šumsko voće
Priprema
Kuglof
Uključite pećnicu na 170°C, a kalup za kuglof lagano namažite otopljenim maslacem i pospite brašnom.
U zdjelu stavite maslac sobne temperature pa dodajte šećer i dobro promiješajte mikserom. Zatim uz stalno miješanje, polako dodajte jedno po jedno jaje.
Dodajte cimet, aromu vanilije i kakao.
U posebnoj posudi pomiješajte brašno i prašak za pecivo pa dodajte smjesi i sve lagano promiješajte.
Dodajte crno vino, promiješajte i ulijte u kalup. Pecite 45 minuta i zatim ugasite pećnicu, a kuglof još 10 minuta ostavite u pećnici.
Kuglof izvadite iz pećnice i kalupa na rešetku da se ohladi.
Preljev
Za to vrijeme pripremite preljev tako da na laganoj vatri uz miješanje zagrijavate vino i šećer do vrenja.
Dekoracija
Pomoću žlice preljev premažite preko kuglofa, po želji dodajte bijele čokolade i šumskog voća i poslužite uz omiljeno vino.
Fotografije: Marina Obradović