Unatoč i dalje prisutnim visokim temperaturama u kojima uživamo, jesen nastavlja svoju vladavinu na našem portalu – današnji jesenski recept stiže nam s bloga Gurmanka autorice Lidije Osmak koja nam je pripremila kuglof s jabukama.
Sastojci
Nadjev od sira
- 200 g ABC sira
- 50 g šećera u prahu
- 1 jaje
- 2 žlice brašna
- žlica arome vanilije
Kuglof
- 400 g glatkog brašna
- ½ žličice soli
- 1 žlica cimeta
- 1 žličica sode bikarbone
- 3 jaja
- 100 g šećera
- 100 g smeđeg šećera
- 150 ml ulja
- 1 žlica arome vanilije
- 150 ml bistrog soka od jabuke
- 2 jabuke – naribane
- 100 g oraha – sitno sjeckanih
Karamel umak
- 125 g šećera
- 125 ml slatkog vrhnja
- 25 g maslaca
Priprema
Nadjev od sira
Mikserom izradite sve sastojke dok ne dobijete glatku kremu kojom napunite vrećicu tako da preciznije možete napraviti prsten od sira unutar kuglofa.
Kuglof
Pomiješajte brašno i sve suhe sastojke.
Mikserom izradite jaja, šećer i dodajte ulje te sok od jabuke i aromu vanilije. Pomiješajte sve sa suhim sastojcima i na kraju dodajte orahe i jabuke.
Dvije trećine smjese izlijte u podmazani kalup.
Kremu od sira stavite preko smjese, ali pokušajte da ne dodiruje stjenke kalupa nego ostane poput prstena u sredini, koristila sam vrećicu za kreme pomoću koje se može lakše napraviti uski prsten.
Zatim sve prekrijte ostatkom biskvitne smjese.
Pecite kuglof na 190°C oko sat vremena (probajte čačkalicom).Kada je ohlađen možete ga posipati šećerom u prahu ili preliti karamelom.
Karamel umak
Na srednjoj vatri otopite šećer i polako dodajte ugrijano vrhnje u kojem ste rastopili maslac. Lagano kuhajte minutu-dvije i kada se malo stisne prelijte preko kuglofa.
Fotografija: Gurmanka