Naša suradnica Alica Bjeli Duduković nam je poslala recept za kuglof u kojem je uspješno spojila jagode i bazgu.
Sastojci
- 5 jaja
- 180 g šećera
- 200 g mlaćenice
- 3 velika cvijeta bazge
- 1 vanilin šećer
- 150 g maslaca sobne temperature
- 220 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 60 g gustina
- 300 g jagoda
- 2 žlice sirupa od bazge / limunovog soka
Priprema
Večer prije nego što odlučite raditi kolač stavite cvjetove od bazge u mlaćenicu i ostavite preko noći u hladnjaku. Ujutro izvadite cvjetove ili procijedite mlaćenicu ako su vam cvjetovi pali s grančice.
Jagode operite, očistite i narežite na četvrtine. Prelijte ih sirupom od bazge ili limunovim sokom i ostavite do dodavanja u smjesu.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke pjenasto umutite sa šećerom i mlaćenicom. Dodajte maslac i vanilin šećer pa umutite u jednoličnu smjesu, a zatim dodajte gustin, prašak za pecivo i prosijano brašno te opet umutite u jednoličnu smjesu.
Umutite čvrsti snijeg od bjelanjaka. U smjesu sa žumanjcima prvo dodajte jagode, a zatim i snijeg. Lagano ih umiješajte dok smjesa ne postane jednolična.
Smjesu ulijte u kalup za kuglof promjera 23 cm. Pecite u pećnici zagrijanoj na 190°C 50 minuta. Nakon 30 minuta pokrijte kuglof folijom da vam ne potamni. U svakom slučaju prije vađenja iz pećnice provjerite čačkalicom je li pečen.
Poslužite uz kavu, čaj ili sok od bazge i uživajte.
Fotografija: Alica Bjeli Duduković
[print_link]