S bloga Feeding Art na kojem čaroliju stvaraju sestre Inga i Lily Bašić stigao nam je još jedan recept za pravi proljetni kolač – kuglof s likerom od jaja.
Sastojci
Kuglof
(kalup za kuglof ᴓ 24cm)
- 6 jaja (M)
- 160 g šećera
- prstohvat soli
- 1 mahuna vanilije
- 300 ml likera od jaja
- 300 ml suncokretovog ulja
- 185 g glatkog brašna
- 125 g škrobnog brašna (gustin)
- 1 prašak za pecivo
- naribana korica jednog bio-limuna
Preljev i dekoracija
- 150 g šećera u prahu
- 5 velikih žlica likera od jaja
- šarene perlice od šećera ili čokolade
Priprema
Kuglof
Kalup za kuglof (ᴓ 24 cm) premazati maslacem i posuti brašnom. Pećnicu zagrijati na 180°C. Jaja zajedno sa šećerom, soli i unutrašnjosti mahune vanilije izmiksati u svjetlu, kremastu masu (miksati ca. 15 minuta).
U tankom mlazu umiješati prvo liker od jaja, a potom i ulje. Brašno, škrobno brašno i prašak za pecivo prosijati i zajedno s limunovom koricom također brzo umiješati.
Tijesto izliti u kalup i peći na srednjoj žici 50 – 60 minuta. Izvaditi iz pećnice i kolač ostaviti prvo desetak minuta u kalupu da se hladi, a zatim ga izvaditi iz kalupa i ostaviti na kuhinjskoj žici da se potpuno ohladi.
Preljev i dekoracija
Za preljev pomiješati šećer u prahu s likerom od jaja i preliti preko kolača, po želji dekorirati šarenim šećernim ili čoko perlicama.
Fotografija: Feeding Art