S bloga Gurmanka autorice Lidije Osmak danas nam dolazi recept za ponešto drugačiji kuglof s lješnjacima.
Sastojci
Tijesto
- 150 ml mlijeka
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- ½ svježeg kvasca
- prstohvat soli
- 250 g glatkog brašna
- 1 žumanjak
- 30 g otopljenog maslaca
Nadjev
- 130 ml mlijeka
- 200 g grubo mljevenih lješnjaka
- 70 g šećera
- 1 žlica meda
- 1 vanilin šećer
- 1 bjelanjak – tučeni
I još
- šećer u prahu (za posipanje)
Priprema
Tijesto
Od toplog mlijeka, žlice šećera i kvasca napravite kvas kojeg dodajte ostalim sastojcima kada se digne.
Zamijesite glatko tijesto koje ostavite dizati oko pola sata.
Za to vrijeme napravite nadjev za kuglof.
Nadjev
Ugrijte mlijeko i pomiješajte ga s ostalim sastojcima te ostavite nadjev da se malo ohladi.
Tijesto razvaljajte u pravokutni oblik i premažite džemom od marelica.
Preko džema premažite nadjev i zarolajte ga u štrucu koju zatim premjestite u kalup za kuglof koji ste prethodno premazali uljem.
Ostavite ga da se diže dok se pećnica zagrije na 190⁰C i pecite oko 40 minuta dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
Servirajte ga na ukrasnom tanjuru i obilno posipajte šećerom u prahu.
Fotografija: Gurmanka