Stigli su nam pravi jesenski dani i sve nas nešto vuče na pripremu ukusnih kuglofa poput ovog s makom i sirom čiji recept potpisuju sestre Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art.
Sastojci
Tijesto od maka
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 150 g maslaca
- 180 ml jogurta ili kiselog mlijeka
- 160 g glatkog brašna
- ½ praška za pecivo
- 200 g mljevenog maka
- 1 velika žlica naribane korice od limuna
- 3 velike žlice soka od limuna
Tijesto od sira
- 3 jaja
- 80 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 130 g maslaca
- 125 g kremastog sira
- 1 velika žlica soka od limuna
- 125 g glatkog brašna
- 20 g škrobnog brašna
- ½ praška za pecivo
I još
- šećer u prahu
Priprema
Tijesto od maka
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke izmiksati u čvrsti snijeg. Žumanjke i šećer pjenasto izmutiti. Dodati otopljeni maslac te kad se smjesa dobro sjedinila umiješati jogurt ili kiselo mlijeko. Brašno prosijati s praškom za pecivo te naizmjenično s makom dodavati masi od žumanjaka i jogurta, a na kraju dodati još koricu i sok od limuna. Sve dobro sjediniti. Bjelanjke pažljivo umiješati u masu. Kalup za pečenje premazati maslacem i posuti brašnom te u njega izliti tijesto od maka.
Tijesto od sira
Bjelanjke odvojiti od žumanjaka. Izmiksati ih u čvrsti snijeg. Žumanjke, šećer i otopljeni maslac dobro pomiješati te dodati kremasti sir i sok od limuna. Sve dobro sjediniti. Brašno, škrobno brašno i prašak za pecivo prosijati te dodati smjesi od sira i žumanjaka, također sve zajedno dobro sjediniti. Na kraju pažljivo umiješati tučene bjelanjke.
Masu raspodijeliti po tijestu od maka i po želji vilicom mramorirati. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 175°C ca. 50 – 60 minuta (napraviti test drvenim štapićem da li je pečen). Ostaviti da se potpuno ohladi i prije serviranja posuti šećerom u prahu.
Fotografija: Feeding Art