Domaće, provjerene naranče i limun najbolje je iskoristiti za pripremu dobrog kolača – mi smo ovaj tjedan odabrali kuglof koji nam odlično grije hladna zimska popodneva.
Sastojci
-
- 5 žumanjaka
-
- 250 g kristal šećera
-
- 180 g punomasnog mlijeka
-
- 140 g maslaca (sobne temperature)
-
- 1/2 žlice arome vanilije
-
- korica ½ limuna
-
- korica ½ naranče
-
- prstohvat soli
-
- 260 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
I još
- šećer u prahu
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva s ventilatorom.
U posudi zajedno miješajte žumanjke i šećer dok ne dobijete svjetlu, pjenastu smjesu. Dodajte zatim mlijeko pa sve dobro izmiješajte. Dodajte zatim maslac izrezan na komadiće i miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
U ovu smjesu dodajte arome (vaniliju, naranču i limun) i sve dobro promiješajte.
U jednoj posudi prosijte brašno, prašak za pecivo i malo soli pa izmiješajte suhe sastojke te ih postepeno, i dalje miješajući mikserom, dodajte u prethodnu smjesu.
Dobivenu, nešto gušću smjesu, prebacite u kalup za kuglof koji ste prethodno ravnomjerno poprskali uljem u prahu ili namazali maslacem i posuli brašnom.
Kuglof stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 45 minuta (ovisno o jačini pećnice).
Gotovi kuglof izvadite iz pećnice i ostavite ga neko vrijeme u kalupu da se ohladi, a zatim ga izvadite iz kalupa stavite ga na tanjur za posluživanje.
Ohlađeni kuglof po želji pospite šećerom u prahu te ga servirajte uz kavu ili čaj.
Čuvajte ga na sobnoj temperaturi prekrivenog zvonom za torte.
Napomena
Prije vađenja pečenog kuglofa iz kalupa, tankim nožem pređite rub kalupa – između kalupa i kuglofa kako biste lakše izvadili kuglof.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]