Iz kuhinje naše Alice Bjeli Duduković često nam stižu neodoljivi recepti za kuglofe poput ovog današnjeg za kuglof s rumom i crnim višnjama.
Sastojci
Kuglof
- 90 g maslaca
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 12 g bourbon vanilin šećera (1 paketić)
- 200 g kiselog vrhnja, 12% m.m.
- 50 g kakaa u prahu
- 250 g glatkog brašna
- 120 g oštrog brašna
- 1/4 žličice soli
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 150 g čokoladnih kapljica
I još
- 200 g sušenih crnih višanja
- 125 ml ruma
Priprema
U posebnoj posudi natopite višnje u rumu. Neka tako stoje dok pripremate biskvit za kuglof.
Otopite maslac i pustite ga da se ohladi.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Pjenasto umutite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte kiselo vrhnje i prohlađeni maslac.
Prosijte kakao u prahu i obje vrste brašna. Zajedno sa soli, sodom bikarbonom i praškom za pecivo ih dodajte u smjesu. Umutite.
Špatulom umiješajte višnje u rumu (sve ide u smjesu) i čokoladne kapljice. Na kraju umutite čvrsti snijeg od bjelanjaka pa ga lagano umiješajte u smjesu.
Izlijte smjesu u kalup za kuglof promjera 23 cm ili dva manja kalupa te pecite na 190°C 60 minuta. Nakon pola sata provjerite čačkalicom je li kuglof pečen te ga prekrijte folijom.
Fotografije: Alica Bjeli Duduković