Alica Bjeli Duduković se pobrinula da nam i ovaj tjedan započne slatko i čokoladno, zahvaljujući njezinom receptu za kuglof s rumom i orasima.
Biskvit
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 150 g maslaca sobne temperature
- 200 ml mlijeka
- 1 vrhom puna žlica kakao praha
- 150 g oraha
- 200 g brašna
- 12 g praška za pecivo
Preljev
- 200 g šećera
- 400 ml vode
- 100 ml ruma
Glazura
- 100 g čokolade 70% kakaa
- 50 g čokolade 54% kakaa
- 3 žlice ulja
Priprema
Prvo skuhati preljev. Prokuhati vodu sa šećerom da se šećer otopi pa ostaviti da tako kuha jedno 5 minuta. Ohladiti i u to umiješati rum. Postoji mogućnost da biskvit neće upiti svu tekućinu (osobito ako ga radite u običnom 30×20 cm pekaču).
Za biskvit prvo odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke spremiti u hladnjak. Žumanjke pjenasto umutiti sa šećerom i maslacem, a zatim postepeno dodavati mlijeko. Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo te umutiti u smjesu. Na kraju umutiti i orahe.
Istući snijeg od bjelanjaka i lagano ga špatulom umiješati u smjesu.
Smjesu istresti u kalup za kuglof te peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 190°C oko 55 minuta (nakon 30 minuta prekriti kalup folijom da ne tamni i obavezno već nakon 45 minuta čačkalicom isprobati je li pečen).
Biskvit izvaditi iz pećnice, ostaviti da se prohladi. Izvaditi ga iz kalupa za kuglof, izbockati ga čačkalicom i žlicom prelijevati preljev dok se ne potroši. (Ja to radim na žici ispod koje je tanjur pa onda mogu taj rum potrošiti za kompot ili čaj primjerice).
Kada se biskvit ohladio do kraja (nakon nekoliko sati) preliti ga glazurom – na pari otopiti čokoladu s uljem, preliti preko kuglofa i kada se stisne, nakon nekoliko minuta posuti mljevenim orasima.
Napomena
Ovaj kuglof se može raditi i u pekaču dimenzija 30×20 cm, ali s obzirom na to da ja baš volim kuglofe, onda je kod mene u ovom obliku.
Ako pečete u kalupu 30×20 cm, pecite 20 minuta i provjerite čačkalicom pa dopecite do kraja.
Fotografije: Alica Bjeli Duduković
[print_link]