I dok pripremamo rođendansku slasticu za naš portal, dobro nam je došao ovaj brz i jednostavan recept za kuglof čiji smo recept pronašli na blogu Gurmanka autorice Lidije Osmak.
Sastojci
Biskvit
- 200 g šećera
- 250 g maslaca
- 5 jaja
- 350 g glatkog brašna
- ½ vrećice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 250 ml jogurta
Nadjev
- ½ staklenke kompota od višanja
- 3 žlice šećera
- 2 žlice gustina
Glazura od sira
- 2 žlice krem sira
- 2 žlice toplog mlijeka
- 2 žlice šećera u prahu
Priprema
Biskvit
Mikserom dobro izradite šećer i omekšali maslac te dobivenoj smjesi dodajte jedno po jedno jaje.
Sada naizmjence dodajte brašno s praškom za pecivo i prstohvatom soli i jogurt te sve dobro promiješajte.
Nadjev
Ugrijte na srednjoj vatri pola staklenke kompota od višanja u koji ste umiješali šećer i gustin.
Kuhajte kompot dok smjesa ne postane gusta i ostavite ga da se malo ohladi prije miješanja s biskvitnom smjesom.
Slaganje
Kalup za kuglof dobro premažite i prvo ulijte ⅓ smjese, nadjev od višanja, smjesu za biskvit i tako dok ne potrošite sve sastojke.
Pecite kuglof na 190°C oko 40 minuta (provjerite čačkalicom) dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
Kada se ohladi posipite ga šećerom u prahu ili ukrasite glazurom od sira.
Glazura od sira
Sve navedene sastojke dobro promiješajte i dobivenom glazurom ukrasite vaš kolač.
Fotografija: Gurmanka