Naša jučerašnja gošća iz rubrike Život sa slasticama, Alica Bjeli Duduković, s nama je podijelila recept za kuglof sa sirnim iznenađenjem koji može biti vaš idealni izbor za Uskrs.
Sastojci
Tijesto
- 320 g glatkog brašna
- 180 g oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 3 g sode bikarbone
- 3 jaja
- 300 g šećera
- 200 ml ulja
- pola žličice cimeta
- 1 vanilin šećer
- 500 g jabuka
- 115 g krupno rezanih oraha
Nadjev
- 250 g polumasnog svježeg sira
- 1 jaje
- 160 g šećera
- 20 g gustina
- 1 vanilin šećer
Priprema
Nadjev
Pjenasto umutiti šećer, jaje i sir, na kraju dodati gustin i umutiti. Ostaviti u frižideru
Tijesto
Za tijesto razdvojiti bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke pjenasto umutiti sa šećerom i uljem. Dodati cimet, vanilin šećer i naribane i dijelom narezane jabuke.
Pomiješati suhe sastojke te ih mikserom lagano umutiti u smjesu.
Zatim dodati narezane orahe i snijeg od bjelanjaka. Lagano umiješati u smjesu.
U kalup za kuglof promjera 23 cm sipati dio tijesta, nakon toga staviti nadjev – neka sir ne ide uz vanjski rub kalupa. Zatim sipati drugi dio tijesta.
Uz ovaj kuglof možete napraviti i 6 muffina, smjese je dovoljno i za to ili uzmite veći kalup za kuglof.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 190°C 80-90 minuta. Ostaviti u kalupu da se prohladi, izvaditi, posuti šećerom u prahu i poslužiti.
Fotografije: Alica Bjeli Duduković
[print_link]