Nepravedno zapostavljene kupine zasjale su u ovom tartu s kremom od vanilije čiji smo recept pronašli na blog Samo jedan griz autora Darka Debića.
Sastojci
(za tart promjera 28 cm)
Tijesto
- 120 g maslaca
- 200 g oštrog brašna
- 50 g šećera u prahu
- 1 vanili šećer
- 1 žličica ribane korice limuna
- malo soli
- 1 bjelanjak
Krema
- 500 ml mlijeka
- 5 žumanjaka
- 80 g šećera
- 30 g glatkog brašna
- 30 g gustina
- malo soli
- ½ štapića vanilije ili 2 vanilin šećera
- 150 g maslaca
I još
- kupine
Priprema
Tijesto
Hladan maslac narezati na kockice, pomiješati s brašnom, šećerima, koricom limuna i soli.
Sastojke staviti u multipraktik te ga nekoliko puta uključiti na nekoliko sekundi (opcija pulse) dok se brašno i maslac ne prožmu i nastanu mrvice.
Dodati bjelanjak i ponovno na kratko uključiti multipraktik dok se ne stvori kugla tijesta. Ne smije se predugo mijesiti. Naravno, tijesto možete umijesiti ručno.
Odmoriti u hladnjaku barem pola sata, razvaljati i staviti u kalup za tart.
Ponovno staviti na oko 20 minuta u hladnjak.
Izbosti vilicom, staviti aluminijsku foliju ili papir za pečenje na tijesto i „uteg“ – grah, rižu ili kuglice za tart.
Staviti u prethodno ugrijanu pećnicu na 180°C 20 minuta.
Izvaditi „uteg“ i peći još 10 – 15 minuta, ovisno o pećnici, na 170 °C.
Krema
Oko 430 ml mlijeka zakuhati.
Žumanjke kratko miksati sa šećerom, dodati 70 ml mlijeka (ostatak od onih 500 ml), brašno, gustin, sol i vaniliju.
Umiješati u kipuće mlijeko i kuhati cca 8 minuta, maknuti s vatre, u vruće umiješati 75 g maslac. Staviti u posudu za miksanje, pokriti prozirnom folijom i ohladiti. U hladno umiksati ostatak maslaca. Ako se duže miksa, ulupa se više zraka i krema postaje pjenastija.
Slaganje
Kad se tijesto ohladi, staviti kremu i voće, eventualno premazati (uz pomoć kista, dovoljno je 50 ml) preljevom za torte.
Fotografije: Samo jedan griz