Još jedan recept sa sezonskim voćem – malinama, stiže nam s bloga Sweet life by Karla, autorice Karle Kovačić.
Sastojci
Biskvit
- 2 bjelanjka
- 2 žumanjka
- 70 g šećera
- 33 g brašna
- 33 g gussnela (gustina)
- ½ žličice praška za pecivo
Krema
- 320 g izblendanih malina (po želji možete ukloniti sitne komadiće cjedilom)
- 500 g jogurta
- 4 žlice šećera u prahu
- 2 (2x10g) želatine+10 žlica vode
- 200 ml slatkog vrhnja
- 2 žlice šećera u prahu
- 1 šlagfix
Sirup za preliti biskvit
- 50 ml vode
- 50 g šećera
Priprema
Utucite žumanjke sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta i problijedi. U drugoj zdjeli čvrsto utucite bjelanjke, a u trećoj prosijte i pomiješajte preostale suhe sastojke za biskvit. Bjelanjke lagano špatulom umiješajte u žumanjke, a zatim postepeno dodajte i miješajte smjesu brašna, praška za pecivo i gustina. Kada je smjesa za biskvit gotova izlijte ju u kalup promjera 20 cm kojem ste dno prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite biskvit u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva otprilike 10 minuta, najbolje provjeriti čačkalicom.
Kada je biskvit gotov skuhajte sirup kojim ćete ga preliti. Ja koristim najobičniju mješavinu šećera i vode (1:1). Dovoljno će biti 50 ml vode i 50 g šećera. Kuhajte ga na laganoj vatri dok se šećer ne otopi pa pustite da se ohladi. U međuvremenu izvadite malo ohlađen biskvit iz kalupa i uklonite papir za pečenje. Stavite ga na podlogu za posluživanje i ponovno oko njega stavite obruč promjera 20 cm.
Prije same pripreme pripremite želatinu po uputama na pakiranju. (20 g+10 žlica vode) i pustite da stoji dok pripremite ostatak. Izblendajte maline pa ih izmiksajte s jogurtom i šećerom u prahu. Zatim smjesi dodajte otopljenu želatinu (na pari ili u mikrovalnoj). Želatinu dodajte što brže kako se ne bi stegla prilikom dodavanja u smjesu. Prilikom dodavanja želatine mikserom miksajte smjesu. Na samom kraju izmiksajte slatko vrhnje sa šećerom u prahu i šlagfixom pa ga špatulom lagano umiješajte u pripremljenu kremu.
Prije stavljanja kreme u kalup, ohlađenim sirupom prelijte biskvit. Gotovu tortu stavite u hladnjak minimalno 3-4 sata, a najbolje preko noći.
Fotografije: Sweet life by Karla
[print_link]