Irena Gavran s bloga Pregacha s nama danas dijeli recept za laganu tortu s jagodama koja će izvrsno zasladiti vaš nedjeljni ručak.
Biskvit
- 3 bjelanjaka
- 60 g šećera u prahu
- nekoliko kapi octa
- 3 žumanjka
- 30 ml mlijeka
- 30 ml ulja
- 1 žlica paste od burbon vanilije
- 50 g oštrog brašna
- 20 g tamnog kakaa
Žele od jagoda
- 300 g jagoda
- 100 ml vode
- 50 g šećera
- 6 listova želatine (ili vrećica praha)
Mousse od bijele čokolade
- 300 g bijele čokolade
- 100 ml vrhnja za šlag (1)
- 200 g kiselog vrhnja (ili 1 ona čaša) 25%mm
- 1 žličica paste od burbon vanilije
- 3 lista želatine (pola vrećice praha)
- 400 ml vrhnja za šlag (2)
Ganache od čokolade
150 g čokolade
100g vrhnja za šlag
Priprema
Za biskvit miksajte bjelanjke sa šećerom i octom dok ne dobijete čvrsti snijeg. U drugoj posudi miksajte žumanjke s mlijekom, uljem i pastom od vanilije. Dodajte prosijano brašno i kakao pa smiksajte da se sve sjedni.
Špatulom umiješajte snijeg u ovu smjesu pa istresite u kalup za torte promjera 26cm (dno obložite papirom za pečenje, a stranice namastite).
Pecite u zagrijanoj pećnici, na 160 stupnjeva, nekih 20-25 min (najbolje čačkalicom provjeriti).
Nakon toga pripremite žele od jagoda tako da stavite jagode, vodu i šećer kuhati, a želatinu potopite u hladnu vodu, prema uputama. Kad sve priključka i kad jagode fino omekšaju ubacite želatinu i promiješate da se otopi. Ostavite da se smjesa malo ohladi pa izblendajte. Stavite smjesu u kalup manjeg promjera od torte, koji obložilte prozirnom folijom pa ostavite žele da se hladi nekoliko sati u hladnjaku ili preko noći.
Za mousse ugrijte 100ml vrhnja za šlag, a želatinu potopite u hladnoj vodi. Kad vrhnje skoro proključa dodajte mu želatinu dok se ne otopi pa prelijte preko čokolade (nasjeckane na sitno ili čokoladnih kapljica). Sve sjedinite pa dodajte kiselo vrhnje. Preostali šlag smiksajte u lagani snijeg (ne smije biti jako čvrst) pa ga dodajte smjesi od čokolade. Lagano izmiješajte špatulom da se sve sjedini.
Nakon što ste pripremili i ohladili sve elemente potrebne za izradu torte vrijeme je za slaganje. Biskvit lagano odvojite od kalupa pa ga vratite u kalup. Obruč kalupa obložite acetatnom folijom pa na biskvit istresite dio mousse kreme i poravnajte. Zatim stavite žele i istresite ostatak kreme. Poravnajte i ostavite da se dobro ohladi. Na kraju hladnu tortu prelijte ganacheom od čokolade, u mom slučaju je ruby čokolada, a vi izradite ganache po izboru, tortu dobro ohladite i uživajte.
Fotografija: Pregacha