Lagane kocke s jagodama idealan su recept za topliji dio godine, a mi smo ga pronašli kod Emine Horvat s bloga Happiness is homemade.
Sastojci
- 200 g šećera
- 200 g maslaca
- 5 jaja
- 300 g glatkog brašna
- 1 žlica praška za pecivo
- 400 ml slatkog vrhnja
- jagode (količina prema želji)
Priprema
Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa bjelanjke izradite u čvrsti snijeg, a žumanjcima dodajte šećer i pjenasto izmiksajte.
Snijeg lagano umiješajte u smjesu žumanjaka i šećera.
Dodajte maslac koji je prethodno odstajao na sobnoj temperaturi i izmiksajte da se sastojci povežu.
Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo pa promiješajte žlicom da dobijete lijepu gustu smjesu koja će biti podloga za voće.
Kalup obložite papirom za pečenje pa u njega prebacite pripremljenu smjesu.
Jagode operite, očistite i narežite na manje komadiće pa ih poslažite po smjesi koja je već u kalupu (lagano ih utisnite u smjesu).
Kolač stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite ga petnaestak minuta.
Gotovi kolač izvadite iz pećnice i ostavite da se dobro ohladi.
Kad se kolač ohladi, čvrsto izmiksajte slatko vrhnje i njime ukrasite kolač.
Na vrh kolača možete dodati još jagoda prema želji (jagoda nikad previše).
Ako želite da kolač bude još sočniji, možete prije slatkog vrhnja dodati i neku laganu kremicu na bazi pudinga, ali to je samo ideja kako da napravite još jednu varijantu ovog kolača. No za koju se god varijantu odlučite, nećete pogriješiti.
Fotografije: Happiness is homemade
[print_link]