Tradicionalni osvježavajući napitak južne Azije može se pripremiti i u slanoj i u slatkoj varijanti.
Lassi je tradicionalni osvježavajući napitak južne Azije, a potiče iz Punjaba u Indiji. U Pakistanu ga pripremaju miješajući jogurt s vodom, soli i začinima. Ponekad se začinjava i prženim kimom u prahu. Poslužuje se rashlađen, kao osvježavajuće piće za vrućeg vremena. Slatka inačica je začinjena šećerom, ružinom vodicom i/ili sokom od limuna, manga, jagode ili nekog drugog voća. Lassi sa šafranom je specijalitet u Rahasthanu u Indiji.
Za kratku pripremu napitka za dvije osobe bit će Vam potrebno:
- 200 ml mlijeka
- ½ žličice cimeta u prahu
- 75 g čokolade (s više od 60% kakaa)
- 200 g tekućeg jogurta
- 3 žlice sirupa od vanilije
- 2 dugačka štapića cimeta
- čokolada za ukrašavanje
Polovicu količine mlijeka i cimet stavite u malu posudu. Ostavite da provrije, odmah maknite s vatre i umiješajte čokoladu. Pričekajte da se otopi, često miješajući.
Žustro pjenjačom umiješajte preostalo mlijeko, jogurt i sirup od vanilije. Ulijte u čaše i u svaku ubodite štapić cimeta. Rashladite i poslužite posuto čokoladnim viticama.
Fotografija: Pixabay
[print_link]