Tradicionalna njemačka božićna slastice najčešće je mekana, no za izradu prikladnih srca na koja se ispisuju šaljive poruke priprema se tvrđa varijanta.
Lebkuchen je tradicionalna njemačka božićna slastica koja neodoljivo podsjeća na medenjake. Etimologija imena ove slastice nije u cijelosti poznata, no pretpostavka je da naziv dolazi od izraza lebbe što znači vrlo slatko te kuchen što znači kolač.
Iako neki izvori navode kako je ova slastica bila poznata još u starom Egiptu, Grčkoj i Rimu, smatra se kako su slasticu u obliku koji danas poznajemo izmislili njemački redovnici u XIII. stoljeću. Grad Nüremburg najpoznatiji je izvoznik ove slastice.
Okus lebkuchena varira od začinjenog do slatkog te dolazi u najrazličitijim oblicima, iako je najpoznatiji okrugli. Sastojci koji se koriste za njihovu izradu su najčešće brašno, jaja, med, orašasti plodovi, začini poput cimeta, klinčića, anisa, korijandera, kardamoma i đumbira te kandirano voće.
Najčešće je lebkuchen mekan, no za izradu prikladnih srca lebkuchenherzen izrađuje se tvrđa varijanta. Ova se srca prodaju na adventskim sajmovima, a dekoriraju se jestivom glazurom kojom se ispisuju različite, najčešće šaljive poruke.
Fotografije: Pixabay