Minja Bogdanovski s bloga Minjina kuhinjica, prilikom gostovanja na našem portalu u rubrici Život sa slasticama, s nama je podijelila recept za ledene kocke.
Sastojci
- 6 jaja
- 6 žlica šećera
- 6 žlica brašna
- 3 žlice kakaa
- 1 prašak za pecivo
- 3 žlice ulja
Za prelijevanje
- 500 ml vode
- 250 g šećera
Fil
- 700 ml mlijeka
- 200 g šećera
- 7 žlica brašna
- 250 g maslaca
Glazura
- 150 g čokolade za kuhanje
- 50 ml slatkog vrhnja
- 2 žlice ulja
- 2 žlice mlijeka
Priprema
Bjelanca i šećer izmiksajte pa dodajte jedan po jedan žumanjak neprestano muteći mikserom. Sjedinite brašno, kakao i prašak za pecivo pa dodajte prethodnoj smjesi. Na kraju dodajte ulje i lagano sve izmiješajte. Ulijte u podmazan lim za pečenje veličine 25 x 35 cm i pecite na 180 °C oko 15 minuta.
Dok se kora peče stavite kuhati šećer i vodu. Neka vrije 4-5 minuta pa lagano i ravnomjerno prelijte preko tople kore. Ostavite sat vremena da upije prije nanošenja fila.
U 500 ml mlijeka stavite šećer i pustite da provri. Posebno sjedinite ostatak mlijeka i brašno tako da nema grudica pa ulijte u tankom mlazu u provrelo mlijeko i skuhajte fil. Sklonite sa vatre pa stavite prozirnu foliju direktno na fil i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Umutite maslac pa dodajte žlicu po žlicu ohlađenog fila neprestano muteći mikserom. Premažite preko kore.
Izlomite čokoladu pa dodajte ostale tekuće sastojke. Stavite na par sekundi u mikrovalnu da se zagrije, a onda izvadite i promiješajte da se glazura ujednači. Prelijte preko fila i nožem ravnomjerno rasporedite. Ostavite da se kolač ohladi prije posluživanja.
Fotografija: Minjina kuhinjica
[print_link]