Prilikom gostovanja na našem portalu u rubrici Zvjezdane priče Karmela Vukov Colić s bloga Ciao Karmela s nama je podijelila recept za ledene kocke.
Sastojci
Tijesto
- 10 bjelanjaka
- 10 žlica šećera u prahu
- 10 žlica brašna
- prstohvat soli
- 2 dl mlijeka
Kreme
- 10 žutanjaka
- 10 žlica šećera
- 1 vrećica pudinga od vanilije
- 1 vrećica pudinga od čokolade
- 1 l mlijeka (podijelite na 2 dijela)
- 2 žlice brašna
- 100 g tamne čokolade
- 400 g omekšalog maslaca (sobne temperature)
- 500 ml slatkog vrhnja
- 2 – 3 žlice šećera u prahu
- naribana čokolada
Priprema
Pećnicu zagrijte na 160 °C.
Lim veličine pećnice namastite i pobrašnite.
Bjelanjke tucite sa solju u snijeg. Smanjite brzinu miksera pa postupno, žlicu po žlicu, dodajte šećer i brašno.
Tijesto rasporedite po pripremljenom limu, poravnajte površinu i pecite 20 – 30 minuta.
Pečeno tijesto izvadite iz pećnice i prelijte mlijekom. Ostavite da se ohladi.
U međuvremenu napravite kreme.
Žumanjke izmiješajte s osam žlica šećera i kuhajte nad parom (ili laganom vatrom) dok se ne počnu gustiti. Maknite s vatre, prekrijte plastičnom folijom (spustite je skroz na žutanjke – tako se neće napraviti korica) i ohladite.
Mlijeko podijelite u 2 posude – po ½ l u svaku.
Prašak za puding od čokolade pomiješajte s 1 žlicom šećera i 1 žlicom brašna. Od ½ l mlijeka uzmite 2 žlice i razmutite puding. U preostalo mlijeko u toj posudi dodajte čokoladu i stavite na vatru da zavrije. Ukuhajte puding pa ga, kad je skuhan, prekrijte plastičnom folijom. Ohladite.
Prašak za puding od vanilije pomiješajte s 1 žlicom šećera i 1 žlicom brašna. Dodajte 2 žlice mlijeka iz preostale posude i razmutite.
Ostatak mlijeka stavite na vatru. Kad zavrije, ukuhajte puding. I njega prekrijte plastičnom folijom i ohladite.
Maslac tucite do pjenastog. Postupno mu dodajte kuhane žutanjke. Kad je smjesa jednolična, podijelite je na 2 dijela.
U jedan dio umiješajte puding od vanilije, a u drugi puding od čokolade.
Tijesto premažite kremom od čokolade, a zatim i od vanilije.
Istucite slatko vrhnje sa šećerom i premažite preko krema. Kolač pospite naribanom čokoladom.
Ohladite u hladnjaku. Poslužite narezan na kocke.
Fotografija: Ciao Karmela
[print_link]