Zahvaljujući receptu Lorene Mihelčić s bloga Daj kolačić, u ovom ledenom desertu na štapiću možemo uživati kad god želimo.
Sastojci
Ledeni desert
- 2 lista želatine
- 115 g pirea od borovnica
- fino naribana korica pola limuna
- par kapi soka od limuna
- 165 g mliječnog slatkog vrhnja (36 % m.m.)
- 130 g zaslađenog kondenziranog mlijeka
- prehrambena ljubičasta boja po želji
Glazura
- 230 g bijele čokolade
- 2 žlice suncokretovog ulja
Priprema
Ledeni desert
Želatinu namočimo u hladnu vodu dok ne omekša. Potom ju izvadimo i ocijedimo. Pire od borovnica ugrijemo skupa sa limunovom koricom i malo soka te u toploj smjesi otopimo želatinu. Ostavimo sa strane da se malo prohladi. Sada možemo dodati prehrambenu boju po želji. Ja nisam koristila nikakvo bojilo, no bilo bi ljepše da je jači kontrast. Preporučam acai prah ili prah od borovnice.
Dok se voće hladi, krećemo miksati šlag do srednje čvrstoće. Kada je očvrsnuo, dodamo kondenzirano mlijeko i još kratko izmiksamo da se sjedini. Na kraju umiješamo ohlađeno voće koristeći špatulu i odmah punimo silikonske kalupe za sladoled ili jednostavno istresemo u plastičnu posudu pogodnu za zamrzavanje. Zaledimo na minimalno 6 sati.
Glazura
Čokoladu otopimo na pari, a potom dodamo ulje i dobro izmiješamo da se ujednači. Odmah glaziramo sladolede na štapiću tako da svaki umačemo naopako u čokoladu, zatim pričekamo koju sekundu da se višak ocijedi. Položimo sladolede na pladanj i vratimo u zamrzivač ili sve odmah smažemo!
Fotografije: Daj kolačić