Prošli su vas tjedan oduševile lemon curd mini Pavlove koje je pripremila naša Nikolina Jagić s bloga Nikolina’s kitchen pa vam danas donosimo još jedan njezin recept s lemon curdom – ovaj put za kremastu roladu.
Sastojci
Kora za roladu
- 9 bjelanjaka
- 400 g šećera
- 1 žlica jabučnog octa
Krema
- 250 g mascarpone sira
- 250 ml vrhnja za šlag (nezaslađenog)
- 4 žlice šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
Lemon curd
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 50 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 limun
Priprema
Kora za roladu
Bjelanjcima dodajte 1 žlicu octa. Mikserom miksajte na najvećoj brzini i postupno dodajte šećer dok ne dobijete skroz čvrsti snijeg.
Na veliki lim za pečenje stavite papir za pečenje i po njemu rasporedite snijeg. Stavite peći 15 minuta na 150 stupnjeva, zatim smanjite na 120 stupnjeva i pecite još 30 minuta.
Kada je kora gotova, izvadite ju iz pećnice i preokrenite na drugi papir za pečenje tako da vam je onaj dio koji je bio na dnu za vrijeme pečenja sada bude gore.
Krema
Dobro ohlađeno vrhnje za šlag miksajte dok ne dobijete šlag, zatim dodajte šećer u prahu, vaniliju i mascarpone sir. Miksajte i dalje dok ne dobijete čvrstu smjesu. Premažite kremu po kori.
Lemon curd
Naribajte koru jednog limuna i iscijedite 50 ml limunovog soka.
Pjenasto umutite šećer, jaje i žumanjak. Zatim na laganoj vatri kuhajte maslac, tu smjesu od jaja i žumanjka, koru limuna i 50 ml limunovog soka. Kada se dovoljno zgusne, stavite hladiti. Znat ćete da je dovoljno gusto kada stavite malo na žlicu i povučete prstom kroz kremu, a ona se ne spoji odmah.
Kremu od limuna rasporedite po kremi od šlaga i sira. Rasporedite lemon curd po kremi u trakama kako bi bilo prošarano. Ovisno koliko volite kiselo toliko stavite trakica kreme od limuna. Ja sam na slici stavila samo tri trake, nisam iskoristila sav lemon curd (meni koja obožavam lemon curd bi odgovaralo da sam stavila ih više, vi prilagodite po sebi).
Zamotajte koru u roladu, pospite šećerom u prahu i uživajte. Dobro ohladite prije posluživanja.
Ne brinite se što se kora mrvi, to znači da ste ju dobro osušili u pećnici.
Fotografije: Nikolina’s kitchen