Već smo polako počeli pisati popis kolača koji će se naći na našem uskršnjem stolu, a među njima bi se lako mogle naći i ove lemon curd mini Pavlove po receptu naše suradnice Nikoline Jagić s bloga Nikolina’s kitchen.
Sastojci
Mini Pavlove
- 5 bjelanjaka
- 250 g šećera
- prstohvat soli
Lemon curd
- 2 limuna
- 100 g maslaca
- 200 g šećera
- 2 žumanjka
- 1 cijelo jaje
Priprema
Staklenu ili metalnu posudu (nikako plastičnu) u kojoj ćete mutiti bjelanjke prebrišite s malo octa kako bi odstranili moguću masnoću. Stavite bjelanjke i prstohvat soli. Krenite miksati, kada se napravi lagano pjenica možete postupno dodavati šećer. Miksati dok ne dobijete čvrstu meringue (snijeg). Znate da je dovoljno čvrsto kada podignete metlicu od miksera, a snijeg stoji kao na slici dolje.
Sada oblikujte male Pavlove. Možete s nastavkom za ukrašavanje ili samo sa žlicom oblikujte košarice s malim udubljenjima u koje će poslije ići krema. Pecite na 100 stupnjeva 1 sat.
Lemon curd
U posudu stavite šećer, 1 jaje i dva žumanjka i umutite ih pjenasto mikserom. Prebacite u posudu u kojoj ćete kuhati na laganoj vatri ili na pari. Ubacite u tu posudu i maslac, naribanu koricu 2 limuna i 80-90 ml soka ocijeđenih limuna. Kuhajte cijelo vrijeme miješajući kako se žumanjci ne bi uhvatili za dno, dok se krema ne zgusne. Gotova je kada ju stavite na žlicu i povučete prstom po žlici, a rubovi se ne spoje odmah. Probajte, ako vam je potrebno dodajte još šećera ili limunovog soka. Sada ju stavite hladiti.
Na svaku mini Pavlovu staviti 1-2 žlice lemon curd kreme.
Fotografije: Nikolina’s kitchen