Prelazi nam u naviku početak tjedna obilježiti neodoljivim receptom iz kuhinje mlade Marije Prše – ovaj ponedjeljak sladimo lemon meringa cheesecakeom.
Sastojci
(za kalup promjera 18 cm)
Podloga
- 16 komada petit keksa
- 85 g maslaca
- 1 žlica šećera
Krema od sira
- 375 g mascarpone sira
- 2 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 jaja
Krema od limuna
- sok od 1 limuna
- sok od ½ limete
- 100 g šećera
- 2 žumanjka
- 50 g maslaca
- naribana korica limuna
- 1 listić želatine
Meringa
- 2 bjelanjka
- 120 g šećera
Priprema
Podloga
U multipraktiku usitnite i izmiksajte kekse, šećer i otopljeni maslac.
Smjesu prebacite u kalup za tortu te je utisnite, napravite i mali rub slobodno.
Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°C na 10 minuta.
Izvadite i ohladite.
Krema od sira
Pjenasto izmiksajte jaja sa šećerom i vanilin šećerom te dodajte sir. Izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Potom je izlijte na ohlađenu podlogu od keksi te stavite peći 20 minuta na 170°C.
Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.
Krema od limuna
Listić želatine stavite u hladnu vodu da nabubri.
U multipraktiku izmiješajte žumanjke, sok limuna i limete, naribanu koricu limuna i šećer. Prebacite u lončić, dodajte maslac te stavite kuhati, neprestano miješajući dok ne zakipi. Sada smanjite vatru i kuhajte uz neprestano miješanje još otprilike 5 minuta. Maknite s vatre te umiješajte ocijeđenu želatinu. Ostavite sa strane da se ohladi do sobne temperature.
Nanesite kremu od limuna preko kreme od sira.
Meringa
Bjelanjke i šećer promiješajte u posudi pomoću vilice. Stavite ih kuhati na pari dok ne dosegnu temperaturu od 55°C. Zatim ih skinite s pare, prebacite u posudu za miksanje i miksajte dok se ne ohladi. Skinite obruč oko torte te nanesite meringu preko kreme od limuna.
Ako imate brener, slobodno se malo poigrajte s vatrom i zapecite meringu. Ako nemate, dobro će doći i pećnica na kojoj ćete upaliti samo gornji grijač na 200°C i staviti tortu na nekoliko minuta unutra dok meringa lagano ne potamni.
Fotografija: Nataša Kovačević Krpan
[print_link]