Nikolina Jagić s bloga Nikolina’s Kitchen prava je kraljica slastica s limunom – za početak novog radnog tjedna donosi nam lemon meringue pie.
Sastojci
Prhko tijesto
- 200 g oštrog brašna
- 115 g hladnog maslaca
- 50 g šećera
- 1,5 žlica kiselog vrhnja
- 1 jaje
- 1 mala žlica praška za pecivo
Limun krema
- 4 žumanjka
- naribana korica 2 limuna
- 100 – 150 ml limunovog soka (ovisno želite li blaže ili jače)
- 50 ml soka od naranče (cijeđena jedna manja naranča ili pola veće)
- 3 male žlice gustina (škrobno brašno)
- 200 g šećera
- 100 g maslaca
- 1 mala žlica ekstrakta vanilije
- 100 ml vrhnja za šlag (nezaslađenog)
Meringue
- 4 bjelanjka
- 1 mala žlica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- 150 g šećera
Priprema
Prhko tijesto
Prosijati brašno na podlogu, zatim hladni maslac mrviti prstima zajedno s brašnom dok ga ne smrvite na ujednačene dijelove. Po tomu posipajte šećer, jaje, prašak za pecivo i vrhnje i umijesite tijesto. Važno je da ne mijesite predugo i da su vam svi sastojci hladni. Ako bude potrebno dodajte još malo brašna. Kada ste dobili lijepo tijesto umotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.
Kada je tijesto odstajalo, posipajte brašno na podlogu i razvaljajte tijesto tako da imate dovoljno za posudu u kojoj pečete i njene rubove. Tijesto omotajte oko valjka i prebacite u posudu. Nije potrebno mastiti posudu.
Kada ste ju lijepo namjestili i oblikovali rubove (višak odrežite ako ga imate) izbodite cijelo dno tijesta vilicom do kraja kako se ne bi diglo za vrijeme pečenja. Pecite na 200 stupnjeva, 20 minuta ili dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
Limun krema
Pjenasto umutite jaja, limunovu koru i šećer, dodajte sok limuna, naranče, maslac, gustin i vaniliju i kuhajte na laganoj do srednjoj vatri dok se ne zgusne. Važno je da krema kad se zgusne još kipi minutu – dvije kako bi se gustin dobro povezao sa žumanjcima, inače se može dogoditi da se krema razlijeva. Kada je krema gotova ubacite još 100 ml vrhnja za šlag i miješajte dok se dobro ne sjedini.
Pokrijte folijom po površini kreme kako se ne bi stvorila korica i stavite hladiti.
Meringue
Bjelanjke, vaniliju, prstohvat soli i šećer miješajte mutilicom na pari, sve dok se kristali šećera ne otope. Kad prođete prstima po tome, na prstima ne smijete osjetiti zrnce šećera. Zatim maknite bjelanjke s pare i miksajte dok se skroz ne ohlade i dobijete čvrsti snijeg.
Fotografije: Nikolina’s Kitchen