Da ne pomislite da na našem portalu prolaze samo čokoladni i voćni recepti, danas vam donosimo i jedan drugačiji recept – onaj za lijenu pitu od sira koji je s nama podijelila Alica Bjeli Duduković.
Sastojci
Tijesto
- 4 žumanjka
- 150 g šećera
- 220 g maslaca
- 370 g glatkog brašna
- 5 g praška za pecivo
Nadjev
- 500 g svježeg sira
- 150 g šećera
- 1 žlica limunovog soka
- 2 žlice oštrog brašna
- 4 bjelanjka
Priprema
Tijesto
Pjenasto umutiti žumanjke i šećer. Zatim umutiti maslac.
Prosijati brašno s praškom za pecivo pa rukom umijesiti tijesto.
Podijeliti ga na dva dijela (meni je ispalo točno 2 x 400 g). Jedan dio razvaljati i prebaciti u lim za pečenje, a drugi dio staviti u prozirnu foliju pa u hladnjak dok pripremite nadjev.
Nadjev
Umutiti sir, šećer i limunov sok pa dodati oštro brašno. Nakon toga umutiti snijeg i lagano, žlicom spojiti smjese.
Slaganje
Nadjev staviti na tijesto i poravnati.
Iz hladnjaka izvaditi ostatak tijesta, razvaljati ga na pobrašnjenoj podlozi i staviti na nadjev od sira. Izbockati vilicom da zrak može izlaziti tijekom pečenja.
Lim za pečenje koji koristite može biti veličine 20 x 30 cm pa će vam kolač biti viši. Tako ga je radila moja mama.
Ja sam ovaj put koristila lim za pečenje dimenzija 25 x 42 cm pa je kolač dosta niži.
Peći na u pećnici prethodno zagrijanoj na 190°C oko 35 minuta. Probosti čačkalicom da vidite je li kolač gotov.
Ohladiti i poslužiti.
Fotografija: Alica Bjeli Duduković