Recept za čak dvije lijevane pite s breskvama (jer se jednu pojede odmah) na naš portal donosi Darko Debić s bloga Samo jedan griz.
Sastojci
(za dva kalupa promjera 20 – 22 cm)
- 150 g otopljenog maslaca
- 12 bresaka
- 2 jaja
- 2 žumanjka
- 230 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 180 ml mlijeka
- 130 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
I još
- kristal šećerom
Priprema
Kalupe obložiti papirom za pečenje. Može se koristiti i pravokutni lim za pečenje. Maslac otopiti.
Breskve oprati, po želji oguliti i narezati na kriške.
Pećnicu uključiti na 180°C.
Jaja, žumanjke, šećer i vaniliju miksati par minuta. Dodati ohlađen otopljen maslac i dalje miksati. Uliti mlijeko, sve sjediniti i dodati brašno prosijano s praškom za pecivo. Miješati dok masa ne postane glatka.
Uliti masu u kalupe i rasporediti breskve. Možete posipati kristal šećerom.
Staviti u pećnicu na oko 50 minuta. Zbog mekane i kremaste teksture test čačkalicom ovdje ne funcionira. Ako nakon 50 minuta ima lijepu zapečenu boju, to je to, ako ne, još malo produžiti. Ohladiti prije rezanja jer je jako mekano.
Fotografije: Samo jedan griz