Postoje te neke kombinacije okusa koje nam je teško odbiti, a jedna od njih je i ova limuna i bijele čokolade koju nam na portal donosi Natalija Milodanović s bloga Mystic cakes.
Sastojci
(za lim za pečenje dimenzija 40 × 34 cm)
Biskvit
- 4 jaja
- prstohvat soli
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- naribana korica limuna
- 100 ml ulja
- 100 ml mlijeka
- 200 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
Krema od limuna s bijelom čokoladom
- 700 ml mlijeka
- 3 pudinga s okusom bijele čokolade (ili vanilije) – 120 g
- 100 g šećera
- 100 g bijele čokolade
- sok jednog limuna
- 1 vrećica želatine
- 400 ml slatkog vrhnja
Šlag od vanilije
- 2 šlag krema od vanilije (120 g)
- 150 ml mlijeka
- 150 ml slatkog vrhnja
I još (za dekoraciju)
- slatko vrhnje
- naribana bijela čokolada
- kriške limuna, listići mente
Priprema
Biskvit
U posudu razbijte cijela jaja, dodajte prstohvat soli, šećer i vanilin šećer pa mikserom pjenasto umutite dok smjesa ne pobijeli. Dodajte i koricu limuna. Smanjite mikser na najmanju brzinu pa dodajte u tankom mlazu ulje, a potom i mlijeko, brašno i prašak za pecivo pa sve sjedinite mikserom u glatku smjesu.
Uzmite veliki lim od pećnice dimenzija 40 × 34 cm, obložite ga papirom za pečenje i ulijte smjesu za biskvit. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, oko 15 minuta dok biskvit ne porumeni. Provjerite čačkalicom – ako izlazi suha iz sredine biskvita, pečeno je.
Biskvit prohladite, skinite papir za pečenje i stavite ga na pladanj na kojem će stajati kolač. Po želji ga malo poprskajte limunovim sokom uz pomoć silikonske četkice.
Krema od limuna s bijelom čokoladom
U malo mlijeka razmutite puding, a ostatak mlijeka sa šećerom ulijte u lonac i stavite na vatru. Ubacite i čokoladu izlomljenu na kocke i zagrijavajte do vrenja. Skinite s vatre pa ukuhajte puding ulijevajući u tankom mlazu i sve vrijeme miješajući pjenjačom. Kuhajte nekoliko minuta na srednjoj vatri dok se ne zgusne.
Odmah u vruće dodajte limunov sok i dobro promiješajte pjenjačom. Želatinu prelijte s 4 žlice hladne vode, ostavite nekoliko minuta da nabubri pa otopite na najmanjoj vatri i ulijte u vruću kremu. Dobro izmiješajte i pokrijte prozirnom folijom.
Slatko vrhnje umutite u šlag. Ohlađenu kremu najprije mikserom dobro izradite da postane potpuno glatka pa dodajte umućeno slatko vrhnje i sve dobro sjedinite mikserom u glatku i pjenastu kremu.
Slaganje kolača
Na biskvit koji ste poprskali limunovim sokom nanesite kremu od limuna s bijelom čokoladom i špatulom lijepo poravnajte. Stavite u hladnjak na barem sat vremena da se krema ohladi.
Umutite šlag kremu od vanilije s mlijekom i slatkim vrhnjem, tako da dobijete finu pjenastu kremu, ali pazite da previše ne izmiksate. Premažite kolač i lijepo poravnajte.
Kolač režite na kocke, a odozgo ukrasite slatkim vrhnjem, ribanom bijelom čokoladom, kriškama limuna i listićima mente.
Fotografije: Mystic cakes