Već smo imali recept za tiramisu, pa smo s vama podijelili recept Mirjane Šmit za tiramisu s jagodama, a danas vam donosimo recept za limun tiramisu koji je s nama podijelala Karla Kovačić s bloga Sweet life by Karla.
Sastojci
Lemon curd
- 250 g šećera
- korica od 3 veća limuna
- 2 jaja
- 3 žumanjka
- 150 ml limunovog soka
- 80 g maslaca
Ostalo
- 48 komada piškota
- Sirup za piškote
- 235 ml limoncella
- 235 ml vode
- 235 g šećera
- 150 ml limunovog soka
Krema
- 720 ml mliječnog slatkog vrhnja
- 2 šlagfixa Dolcela
- 65 g šećera u prahu
- 675 g mascarponea
- 420 g dobivenog lemon curda
Priprema
Za lemon curd naribajte limune i pomiješajte koricu s šećerom pa ih ostavite neko vrijeme dok pripremite ostatak potrebnih sastojaka. Izmiksajte jaja i žumanjke pa kad se pjenasto izrade postepeno im dodajte i šećer s limunovom koricom. Na samom kraju dodajte i limunov sok. Kuhajte sve na laganoj vatri oko 10 minuta stalno miješajući drvenom špatulom. Kada se zgusne dodajte mu narezani maslac i promiješajte dok se maslac u potpunosti ne otopi. Procijedite curd kako bi uklonili limunovu koricu i ohladite ga prije upotrebe.
Pripremite lemon curd po omiljenom receptu i ostavite ga da se sasvim ohladi u hladnjaku. Za piškote pripremite sirup tako da zagrijete sve navedene sastojke na laganoj vatri dok se šećer u potpunosti ne otopi. Ostavite ga u hladnjaku da se ohladi.
Za kremu umutite slatko vrhnje u velikoj posudi s šlagfixom i pola količine šećera u prahu. U drugoj manjoj posudi razradite mascarpone, dodajte mu ¾ količine lemon curda (cca 315g) i ostatak šećera i sve dobro izmiksajte. Špatulom mascarpone smjesu umiješajte u umućeno slatko vrhnje laganim pokretima. Prebacite kremu u slastičarsku vrećicu i krenite slagati tiramisu, a možete ju nanositi i špatulom.
Podijelite piškote na 2 dijela. Prvi dio pošećerenom stranom dobro natopite u sirupu pa slažite na podlogu. Preko njih nanesite polovicu kreme pa poslažite još jedan red natopljenih piškota, između njih rasporedite ostatak lemon curda i prekrijte sve završnom kremom. Ohladite barem 2 sata prije serviranja te dekorirajte po želji.
Fotografije: Sweet life by Karla
[print_link]