Konačno sunčani tjedan započinjemo novim receptom Tonke Radić – ovaj put radi se o limunastoj badem-ricotta torti.
Sastojci
(za kalup promjera 20 cm)
- 120 g maslaca (sobne temperature)
- 165 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 4 jaja(odvajam bjelanjke od žumanjka)
- 240 g badema (mljevenih)
- 250 g ricotte
- korica 2 limuna i sok 1 limuna
I još
- 100 g šećera u prahu za posipanje
- listići badema (po želji)
Priprema
Pjenasto umutiti maslac sa šećerom i vanilin šećerom. Sve sastojke miksajte mikserom oko osam do 10 minuta, sve dok ne dobijete blijedu i kremastu smjesu. Nakon toga u smjesu dodajte jedan po jedan žumanjak neprestano miješajući mikserom. Zatim dodajte mljevene bademe i koricu limuna. Na kraju dodajte ricottu i sok od 1 limuna.
Istucite bjelanjke u čistoj posudi i sve skupa špatulom povežite, dodajući bjelanjke malo po malo prethodno dobivenoj smjesi.
Smjesu prebacite u kalup obložen papirom za pečenje i pospite listićima badema. Pecite ga na 160° cca 45 minuta.
Nakon pečenja kolač ostavite da se potpuno ohladi u kalupu i tek ga onda pospite šećerom u prahu.
Napomena
Ako nemate ricottu dostojna zamjena je svježi kravlji sir.
Fotografije: Tonka Radić