Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe ima još jedan prijedlog za vaš novogodišnji stol – limunovu pitu, čiji vam recept danas donosimo.
Sastojci
Kore
- 600 g oštrog brašna
- 160 g maslaca
- 120 g šećera
- 2 jaja
- 3-4 žlice kiselog vrhnja
- 6 g praška za pecivo
- ribana korica limuna
Krema
- 180 g oštrog brašna
- 2 vanilin šećera
- 250 g šećera
- 1,2 l mlijeka
- 250 g maslaca
- sok od limuna
Priprema
Kore
Jaja, maslac i šećer umutiti mikserom, dodati ostale sastojke i umijesiti tijesto. Tijesto podijeliti na 4 jednaka dijela.
Razviti kore na masnom papiru veličine 44 x 38 cm.
Kore peći na okrenutom pekaču, oko 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 ⁰C.
Krema
Brašno, šećer, vanilin šećer i malo hladnog mlijeka umutiti mikserom. Preostalu količinu mlijeka zakuhati. Mlijekom preliti pripremljenu smjesu i kuhati na laganoj vatri uz neprekidno miješanje. Ohladiti. Mikserom pjenasto umutiti maslac i umiješati u hladnu kremu.
Kremu podijeliti na 4 jednaka dijela i premazati kore. Gornji sloj kreme ukrasiti vilicom.
Napomena
Limunovu pitu napraviti dan-dva prije posluživanja i čuvati u hladnjaku.
Fotografija: Od slatkoga slađe