Na našem portalu već smo objavili recept Minje Bogdanovski s bloga Minjina kuhinjica za vanilin kocke s malinama, a sada vam donosimo sličan recept koji je s nama podijelila Karla Kovačić s bloga Sweet life by Karla.
Sastojci
- 1 lisnato tijesto
Krema od vanilije
- 1 l mlijeka
- 3 pudinga okusa vanilije (37g)
- 2 žumanjka
- 200 g maslaca
- 200 g margarina
- 200 g šećera
Fil od maline
- 500 g malina
- 180 g šećera
- 200 ml vode
- 3 pudinga od vanilije (37g)
I još
- 1 šlag pjena
Priprema
Za kremu od vanilije prvo se naprave dva dijela kreme koja se kasnije spoje. Za prvi skuhajte skupa mlijeko, žumanjke i puding te ostavite smjesu da se ohladi. Može u hladnjaku, ali ja je volim ohladiti na sobnoj temperaturi. Za drugi izmiksajte maslac i margarin sa šećerom. Kada se prvi dio ohladio povežite ih.
Skuhajte maline sa šećerom i dijelom vode (malo manje od 100 ml). Kada se šećer otopio i voće skuhalo, štapnim mikserom usitnite maline. Sa strane u posudi razmutite puding od vanilije s ostatkom vode. Pjenjačom dobro izmiješajte da ne bude grudica pa razmućeni puding dodajte vrućim malinama. Odmah brzo i dobro promiješajte kako bi se sve dobro izmiješalo. Kada smjesa postane gusta uklonite lonac s vatre i pustite da se maline ohlade, može i u hladnjaku.
Za kore lisnato tijesto razvaljajte na 2 velika lima (od pećnice). Ja ih uvijek pečem na poleđini. Izbockajte ih vilicom i pecite dok ne porumene po uputama na pakiranju. Kada se ispeku pustite da se kratko ohlade pa sa njih lagano uklonite sve neravnine. Sačuvajte mrvice jer će vam kasnije poslužiti kao posip za kolač.
Kolač slažete tako da prvo na jednu koru nanesete vanilija kremu, zatim na drugu koru fil od maline, a na treću ponovno vanilija kremu. Sve poklopite četvrtom korom koju ćete premazati šlagom i posuti mrvicama lisnatog tijesta. Kreme od vanilije najčešće malo ostane (oko 1/5). Kada složite kolač stavite ga u hladnjak da se dodatno stegne te izvadite prije posluživanja.
Fotografije: Sweet life by Karla
[print_link]