Anis je poznat kao začin koji osobito dobro djeluje na probavni sustav.
Anis sadrži značajan udio dijetalnih vlakana. Od vitamina sadrži značajne količine vitamina C, tiamina, riboflavina, niacina, pantotensku kiselinu i vitamin B6. Osim toga, sadrži i minerale: kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan i selen.
U svrhu liječenja koristi se plod anisa, odnosno zrelo sjeme iz kojeg se dobiva djelotvorno eterično ulje koje mu i daje specifičan osvježavajući miris. Svakako je najpoznatije njegovo djelovanje na probavni sustav pa se njegovim konzumiranjem nakon jela ublažavaju mučnine, žgaravica, grčevi i nadutost. Osim toga, žvakanjem sjemenki otklanja se loš okus i zadah iz usta.
Eterično ulje snažno djeluje i na dišni sustav pa je često u sastavu sirupa za iskašljavanje i raznih pastila. Pomaže kod problema s astmom, bronhitisa i prehlada. Može se koristiti kod ublažavanja reumatskih stanja jer potiče cirkulaciju i smanjuje bolove. Zahvaljujući i antiseptičkom djelovanju, ubrzat će zacjeljenje i zaštititi manje rane od infekcije.
Ulje se koristi i za pripremu specijalnog likera anisseta.
Fotografija: Pixabay