Sestre Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art danas nas slade kolutićima od lješnjaka s glazurom od čokolade.
Sastojci
(za ca. 35 komada, za lim za pečenje 30 x 25 cm i mali okrugli kalupčić za kekse ᴓ 4 cm)
Prhko tijesto
- 200 g glatkog brašna
- 1 čajna žlica praška za pecivo
- 75 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje (M)
- 100 g maslaca ili margarina
Za premazivanje
- 3 velike žlice marmelade od marelice
Nadjev
- 150 g maslaca
- 150 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 3 velike žlice vode
- 100 g mljevenih lješnjaka
- 150 g sjeckanih lješnjaka
Glazura
- 200 g tamne čokolade
- 2 velike žlice ulja
Priprema
Prhko tijesto
Od sastojaka za tijesto umjesiti prhko tijesto i ostaviti oko sat vremena u hladnjaku. Tijesto razvaljati, prebaciti u namašćeni lim za pečenje te premazati marmeladom od marelica.
Nadjev
Maslac sa šećerom, vanilin šećerom i vodom otopiti u jednoj posudi. Dodati mljevene i sjeckane lješnjake, zatim nadjev malo ohladiti te potom ravnomjerno raspodjeliti po prhkom tijestu premazanom marmeladom.
Peći oko 25 minuta na oko 175°C
Kad je pečeno dobro ohladiti. Okruglim kalupčićem za kekse izrezati kolutiće ᴓ 4 cm.
Glazura
Otopiti čokoladu s uljem na pari pri blagoj temperaturi. Polovicu kolutića umočiti u čokoladu te posložiti na papir za pečenje dok se glazura ne stvrdne.
Fotografija: Feeding Art