Nakon što nas je prošli tjedan zasladila pistacio browniesima, Karla Kovačić s bloga Sweet life by Karla danas s nama dijeli recept za browniese s kremom od lješnjaka i kave.
Sastojci
Brownie
- 250 g maslaca
- 200 g šećera u prahu
- 200 g tamne čokolade
- 100 g mliječne čokolade
- 5 jaja
- 2 žlice krušnih mrvica
Krema od lješnjaka i kave
- 250 g mascarponea
- 60 g pečenih lješnjaka
- 2 žlice kraš expressa
- 100 ml likera od kave
- 40 g šećera
- 10 g želatine u prahu
- 5 žlica vode
- 250 ml mliječnog slatkog vrhnja
- 20 g šećera u prahu
Priprema
Brownie
Za brownie na pari otopiti maslac, čokoladu i šećer u prahu, lagano miješati pjenjačom. Kada se svi sastojci otope maknuti s vatre i postepeno dodavati jedno po jedno jaje stalno miješajući kako bi se sve dobro sjedinilo. Na kraju dodati krušne mrvice, promiješati pa smjesu rasporediti u kalup promjera 26 cm ili pravokutni dimenzija 30 x 20cm. Peći 30 minuta u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva.
Krema od lješnjaka i kave
Za kremu od lješnjaka i kave prvo pripremiti pastu od lješnjaka. U blender/sjeckalicu staviti pečene lješnjake i miksati sve dok se ne dobije jednolična pasta (nekoliko minuta). Izmiksati mascarpone s pastom, kakaom i šećerom, a zatim postepeno umiješati i liker. Natopiti želatinu s 5 žlica hladne vode. Dok želatina bubri, umutiti slatko vrhnje sa šećerom u prahu.
Otopiti želatinu (mikrovalna) i u nju dodati žlicu lješnjak smjese, a nakon toga ju pjenjačom umiješati u ostatak smjese. Uz pomoć špatule lješnjak smjesi dodajte i slatko vrhnje i lagano miješajte sve dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Kada je krema gotova staviti je u hladnjak na petnaestak minuta kako bi se stisnula i bila spremna za slastičarsku vrećicu.
Slaganje
Uz pomoć željenog nastavka istisnuti kremu na već izrezane browniese, dekorirati ih čokoladnim zrnima kave, lješnjacima i dodacima po želji.
Fotografije: Sweet life by Karla