Volimo slastice s lješnjakom, a volimo i Anine slastice petkom – ovaj nam petak Ana Prša sladi lješnjak šnitama.
Sastojci
Tijesto
- 6 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 200 g šećera
- 300 g tostiranih mljevenih lješnjaka
Krema
- 350 ml mlijeka
- 170 g šećera
- 40 g gustina
- 6 žumanjaka
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 2 žlice ruma
- 250 g maslaca
Priprema
Tijesto
Zagrijati pećnicu na 180°C.
Veliki lim za pečenje (onaj od pećnice) obložiti papirom za pečenje.
Bjelanjke s prstohvatom soli miksati, postepeno dodajući šećer kako bismo dobili snijeg.
Lješnjake tostirati 5 minuta na suhoj tavi, miješajući kako ne bi zagorili. Skinuti im opnu pa ih samljeti. Mljevene lješnjake umiješati u snijeg. Smjesu izliti u lim za pečenje, poravnati i staviti peći na 15 minuta.
Krema
Maslac izvaditi iz hladnjaka da omekša. U lonac staviti mlijeko, šećer, žumanjke, gustin i vaniliju. Dobro izmiješati da nema grudica te kuhati, neprestano miješajući dok ne zakipi. Smanjiti vatru pa kuhati još par minuta.
Kremu prebaciti u drugu posudu, prekriti prozirnom folijom (tako da folija skroz pokrije kremu kako se ne bi korica uhvatila) pa ostaviti sa strane da se ohladi.
Kad se ohladi u kremu umiksati maslac i rum.
Slaganje
Koru prerezati na tri dijela, prvu koru premazati trećinom kreme, staviti drugu koru, premazati drugom trećinom kreme, pa poklopiti trećom korom. Ostatkom kreme premazati kolač pa po želji možete posipati nasjeckanim lješnjacima.
Fotografije: Ana Prša