Jogurt torta s borovnicama pravi je izbor za ljetne dane, a recept nam je na portal donijela Lidija Osmak s bloga Gurmanka.
Sastojci
(za dva kalupa za torte promjera 20 cm)
Biskvit
- 3 jaja
- 70 g šećera
- 1 žlica arome vanilije
- 30 g brašna
- 30 g kakaa
- prstohvat soli
- ½ žličice praška za pecivo
Krema od jogurta
- 12 g želatine u prahu
- 75 ml hladne vode
- 500 ml grčkog jogurta
- 120 g šećera u prahu
- 2 žličice arome vanilije
- 500 ml slatkog vrhnja
I još
- 300 g svježih borovnica
Priprema
Biskvit
Dva kalupa za torte obložite papirom za pečenje i pećnicu ugrijte na 190°C.
Jaja, šećer i aromu vanilije izradite mikserom dok ne posvijetle i ne postanu pahuljasta.
U drugoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke i kada su jaja dobro izrađena dodajte ih u jaja te sve skupa dobro promiješajte.
Smjesu podijelite u oba kalupa i pecite dok biskviti ne dobiju lijepu zlatnu boju (test čačkalicom).
Izvadite ih i dobro ohladite.
Krema od jogurta
Želatinu pomiješajte u hladnu vodu i ostavite da nabubri.
Jogurt, šećer u prahu i aromu vanilije dobro izradite mikserom i dodajte ugrijanu želatinu.
Na samom kraju umiješajte tekuće slatko vrhnje i miksajte dok ne dobijete mekane vrhove.
Slaganje torte
Na ukrasni pladanj stavite prvi biskvit i obložite ga prstenom za torte.
Trećinu kreme premažite preko biskvita i posipajte s polovicom svježeg voća.
Sada dodajte preko voća drugu trećinu kreme i na nju rasporedite ostatak voća.
Voće prekrijte drugim biskvitom i premažite ga ostatkom kreme koja je u ovoj fazi prilično tekuća, ali ne brinite, stisnut će se dovoljno u hladnjaku.
Ohlađenu tortu dobro ohladite i ukrasite svježim voćem prije serviranja.
Fotografija: Gurmanka