Divnu čupavu jogurt pitu s borovnicama na naš portal donosi Natalija Milodanović s bloga Mystic cakes – pripremite i vi ovaj divan ljetni kolač.
Sastojci
Tijesto
- 250 g margarina
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 4 žumanjka
- 2 žlice kiselog vrhnja
- naribana korica pola limuna
- 450 g oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
Nadjev
- 4 bjelanjka
- 120 g šećera
- 3 grčka (čvrsta) jogurta (450 g)
- 2 kisela vrhnja (360 g)
- 1 žličica arome vanilije
- naribana korica pola limuna
- 5 žlica oštrog brašna (50 g)
I još
- 300 g borovnica
Priprema
Tijesto
U plastičnu posudu stavite margarin sobne temperature, šećer i vanilin šećer pa vilicom dobro izgnječite da se sjedini. Dodajte žumanjke, kiselo vrhnje i naribanu koricu limuna i još jednom sve dobro izmiješajte vilicom.
Sada dodajte brašno i prašak za pecivo, malo izmiješajte pa rukom umijesite fino kompaktno tijesto koje se ne lijepi. Ako je potrebno, dodajte još malkice brašna, ali najvjerojatnije neće biti potrebe za tim jer se dobije zaista fino glatko tijesto. Zato pazite da ne pretjerate s brašnom jer tijesto više neće biti tako fino meko i prhko.
Podijelite tijesto na dva dijela – neka jedan bude malkice veći. Oba zamotajte u prozirnu foliju pa veći dio stavite u hladnjak (to će biti podloga), a manji dio u zamrzivač radi lakšeg ribanja (s njime ćemo pokriti kolač). Neka se tijesta hlade barem 30 minuta.
Nadjev
Od bjelanjaka umutite čvrst snijeg uz postepeno dodavanje šećera. Potom dodajte grčki jogurt, kiselo vrhnje, aromu vanilije, naribanu koricu limuna i brašno. Sve sjedinite kratko mikserom na najmanjoj brzini, dok se lijepo ne poveže.
Izrada pite
Izvadite veći komad tijesta iz hladnjaka, pobrašnite radnu površinu i valjkom za tijesto razvaljajte tijesto na veličinu lima za pečenje, dimenzija 32 × 22 cm ili neku sličnu. Neće smetati ni malo veći lim, oko 35 × 25 cm jer je moja pita ispala dosta visoka.
Pažljivo namotajte tijesto na valjak i prenesite u lim za pečenje.
Savjet: Još jednostavnija varijanta je da uopće ne razvaljate tijesto valjkom nego ga rukom samo utapkajte na dno lima. Tako ćete izbjeći rizik da vam tijesto popuca prilikom prenošenja u lim.
Preko tijesta izlijte nadjev. Na nadjev nabacajte oprane borovnice. Ako su ostale na površini, blago ih utisnite prstima u nadjev.
Na kraju izvadite manji komad tijesta iz zamrzivača i naribajte odozgo svugdje ravnomjerno.
Pitu stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva, oko 30 minuta odnosno dok ne dobije lijepu zlatno-žutu boju.
Neka se dobro ohladi pa je tek onda režite na kocke i po želji pospite šećerom u prahu.
Fotografije: Mystic cakes