Vlada voće našim portalom zadnjih dana i baš nam to odgovara, a da se ta vladavina nastavi pobrinula se Kristina Šaško s bloga Pinch of Amour koja je s nama podijelila recept za ovu divno slatko ljetno osvježenje.
Sastojci
Dacquoise – biskvit od badema
- 150 g badema
- 140 g šećera u prahu
- 6 bjelanjaka
- 50 g kristal šećera
Creme patissiere s bijelom čokoladom
- 6 žumanjaka
- 120 g šećera u prahu
- 500 ml mlijeka
- 60 g gustina
- 1 vanilin šećer/aroma vanilije
- 100 g bijele čokolade
- 250 g mascarponea
Krema od malina
- 1 mala vrećica želatine
- 250 g malina svježih ili smrznutih
- 100 g šećera
- 250 g mascarponea
Priprema
Dacquoise – biskvit od badema
Stavite bademe i šećer u prahu u food procesor i miksajte dok ne dobijete prah/brašno. Pazite da ne premiksate i ne dobijete maslac od badema.
Napravite french meringue – istucite bjelanjke kako bi dobili snijeg. Postepeno dodajte kristal šećer. Miksajte dok ne dobijete čvrstu smjesu.
Zagrijte pećnicu na 165 stupnjeva. Dodajte trećinu brašna od badema i lagano miješajte (radite to špatulom, ne mikserom). Dodajte ostatak brašna.
U četvrtasti lim, u koji ste prethodno stavili papir za pečenje, ulijte smjesu i poravnajte špatulom. Ja sam koristila lim veličine 20 cm x 22 cm.
Pecite 30 minuta, smanjite temperaturu na 150 stupnjeva i pecite još 10 minuta. Ohladite biskvit pa maknite papir za pečenje.
Creme patissiere s bijelom čokoladom
Žumanjke umutite sa šećerom u prahu. Dodajte 1 dcl mlijeka, a ostatak stavite da zakipi. U smjesu žumanjaka dodajte gustin, aromu vanilije i sve dobro izradite kako ne bi bilo grudica.
Vrelo mlijeko maknite s vatre, umiješajte smjesu žumanjaka i miješajte pjenjačom. Vratite na vatru i kuhajte sve dok ne dobijete gustu kremu.
U još vruću kremu dodajte bijelu čokoladu i miješajte dok se čokolada ne otopi.
Kremu ohladite (stavite preko nje samoprijanjajuću foliju kako se ne bi napravila korica na kremi). Ohlađenu kremu smiksajte i dodajte mascarpone.
Krema od malina
Želatinu namočite u hladnoj vodi (prema uputama na vrećici) i ostavite 10 minuta da nabubri.
Maline prokuhajte sa šećerom, izblendajte ako se same na raspadnu te u vruće dodajte želatinu.
Ohladite maline te kad je ohlađeno prvo malo izradite mikserom. U ohlađeno voće dodajte mascarpone i dobro izmiksajte.
Slaganje
Na dacqouise biskvit postavite četvrtasti kalup.
Odvojite nekoliko žlica kreme od bijele čokolade i stavite u vrećicu za ukrašavanje.
Premažite biskvit s ostatkom kreme od bijele čokolade. Kremu razmažite što ravnomjernije po biskvitu, pa nanesite kremu od malina. Kako bi vam kolač bio što prezentacijski ljepši zagladite kremu što je više moguće.
Kolač stavite u zamrzivač na dva-tri sata kako biste što lakše i ljepše izrezali šnite kolača.
Nakon što ste izrezali kolač na kocke, ukrasite svaku kocku deserta kremom od bijele čokolade koju ste ranije odvojili.
Kolač je najbolje poslužiti kad je dobro ohlađen.
Fotografije: Pinch of Amour