Nakon dugo vremena u goste nam stiže Tihana Lohinski s bloga Strawberry soup s receptom za ljubičasti cheesecake tart od batata.
Sastojci
Prhko tijesto s orasima
- 150 grama brašna (ja sam miješala bijelo i pirovo brašno pola-pola, vi napravite kako volite)
- 75 grama maslaca
- 2-3 žlice mljevenih oraha
- 2 žlice limunovog soka
- prstohvat soli
Nadjev od ljubičastog batata i sira
- 200 grama pirea od ljubičastog batata (ja sam to dobila pečenjem jednog batata)
- 250 grama ricotte (može i neki drugi sir, npr. mascarpone, neki drugi krem sir poput namaza ili pak svježi sir – u tom slučaju upotrijebite neki kremastiji svježi sir, a ne neki suhi svježi sir).
- 3 žlice meda
- sok od jednog limuna
- 1 žličica ekstrakta vanilije ili mahuna vanilije
- 2 jaja
Gornji sloj
- 100 grama grčkog jogurta (može i kiselo vrhnje)
- 1 žličica meda
Priprema
Prhko tijesto
Pomiješati brašno s prstohvatom soli i mljevenim orasima.
Hladni maslac nasjeckati na kockice i pomiješati s brašnom. Prstima promiješati tako da svaka kockica maslaca bude umiješana u brašno, a zatim prstima umijesiti mrvičasto tijesto.
Dodati limunov sok i umijesiti prhko tijesto do kraja. Tekućina će sjediniti sve sastojke.
Tijesto oblikovati u kuglu, a zatim umotati u plastičnu foliju i staviti u hladnjak da se hladi sat-dva.
Nadjev
Cijeli batat oprati i osušiti papirnatim ručnikom. Ne treba ga guliti! Staviti u lim za pečenje obložen papirom za pečenje i peći 30-ak minuta (ili dok na ubod vilicom nije mekan) u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Pustiti da se batat ohladi, a zatim mu skinuti koru i izgnječiti vilicom tako da dobijete pire.
Pire od batata pomiješati sa sirom, sokom limuna, dva jaja, vanilijom i medom. Dobro izraditi mikserom dok se ne dobije jednolična smjesa ili u sjeckalici/blenderu/multipraktiku.
Tijesto izvaditi iz hladnjaka i razvaljati na veličinu kalupa u kojem pečete (ja sam pekla u kalupu promjera 26 cm). Ako se tijesti previše mrvi (moguće zbog mljevenih oraha) pa se ne može razvaljati, jednostavno ga prstima utisnite u kalup.
Stavite ga peći u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva oko 10 minuta. Zatim izvadite iz pećnice i po tijestu ravnomjerno rasporedite nadjev. Vratite u pećnicu i pustite neka se sve zajedno peče još 20 minuta.
Pustite da se kolač potpuno ohladi, a zatim po sredini dodajte grčki jogurt pomiješan s medom (ili kiselo vrhnje ako tako više volite). Ukrasite borovnicama ili nečim drugim i uživajte!
Fotografije: Strawberry soup
[print_link]