Šumska bajka s Instagram profila Kristine Štrige seli na naš portal jer Kristina danas s nama dijeli recept za tart s jagodama i kremom od kokosa.
Sastojci
Podloga
- 250 g glatkog brašna
- 180 g maslaca
- 50 g šećera u prahu
- 1 žumanjak
- prstohvat soli
- 1 bjelanjak
Fila od jagoda
- 150 g jagoda
- 1 žlica vode
- 1 žlica gustina
- 1 žlica šećera
Krema od kokosa
- ½ paketića želatine
- 50 g šećera
- 1 konzerva kokosovog mlijeka
- 50 g bijele čokolade
I još
- jagode za dekoraciju
Priprema
Podloga
U brašnu razmrviti maslac, kad je tekstura krušnih mrvica dodati i ostale sastojke i brzo umijesiti tijesto. Zamotati u foliju i staviti u hladnjak na 30 minuta.
Zatim razvaljati tijesto, prebaciti u kalup za tart i dobro utisnuti u kalup. Staviti u hladnjak još 20 minuta. Za to vrijeme ugrijati pećnicu na 180°C. Pripremiti pek papir i suhi grah ili rižu. Izvaditi tijesto, staviti pek papir i usipati grah. Peći 15 minuta.
Izvaditi i maknuti grah i papir. Premazati razmućenim bjelanjkom i peći još 15 minuta. Površina treba biti zlatne boje. Ostaviti da se ohladi.
Fila od jagoda
Nasjeckati i zagrijati jagode do vrenja. Sjediniti vodu, gustin i šećer, dodati u vrele jagode i kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne. Preliti na tart i ostaviti da se ohladi 20 – 30 minuta.
Krema od kokosa
Razmutit želatinu sa šećerom i 3 žlice kokosovog mlijeka. Ostaviti 10 minuta da nabubri. Ostatak mlijeka zagrijavati zajedno s bijelom čokoladom. Prije nego zavrije dodati želatinu i kuhati uz miješanje na laganoj vatri dok se ne otopi i zavrije. Maknuti s vatre i miješati nekoliko minuta da se lagano ohladi.
Izliti na kremu od jagoda i ostaviti da se potpuno ohladi i stvrdne. Dekorirati s jagodama i poslužiti.
Napomena
Grah stavljamo da se tijesto ne napuše jako, a bjelanjak da tijesto ne upije filu.
Fotografije: Kristina Štriga